Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές, από ευρύ φάσμα πολιτικών και κοινωνικών ομάδων, συγκεντρώθηκαν σήμερα στο κέντρο του Βερολίνου προκειμένου να διαμαρτυρηθούν ενάντια στη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, αλλά και τη αντίστοιχη συμφωνία CETA μεταξύ ΕΕ και Καναδά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνδικαλιστικές ενώσεις, οικολόγοι, φιλανθρωπικές οργανώσεις και κόμματα της αντιπολίτευσης ήταν μεταξύ των διοργανωτών της πορείας, η οποία ξεκίνησε από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πρωτεύουσας και κατέληξε στο γερμανικό Κοινοβούλιο. 

Οι ακτιβιστές κάνουν λόγο για 250.000 διαδηλωτές, ενώ η αστυνομία για 100.000 – σε κάθε περίπτωση πάντως η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία. «Είναι η μεγαλύτερη διαδήλωση που γνώρισε αυτή η χώρα εδώ και πολλά πολλά χρόνια» είπε ενθουσιασμένος στην ομιλία του ο Κρίστοφ Μπάουτς, επικεφαλής του κινήματος πολιτών Campact.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τύμπανα, σφυρίχτρες και πλακάτ που ανέγραφαν «Ναι, μπορούμε, σταματήστε την TTIP» έδιναν τον παλμό. Κάποιο από τα μπλοκ έσερνε ένα γιγάντιο ξύλινο άλογο ως άλλο Δούρειο Ίππο, θέλοντας να καταγγείλει τον αθέμιτο τρόπο με τον οποίο λομπίστες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσπαθούν να επιβάλουν τη διατλαντική συμφωνία. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δημοσκόπηση του Ιουνίου (ινστιτούτο Emnid) οι Γερμανοί τοποθετούνταν σε ποσοστό 36% κατά της TTIP, έναντι 25% τον Φεβρουάριο του 2014.

Η συμφωνία υπόσχεται να βελτιώσει τις διατλαντικές εμπορικές σχέσεις, αποφέροντας δεκάδες δισεκατομμύρια επιπλέον κέρδη στις επιχειρήσεις. Οι επικριτές της όμως φοβούνται ότι θα πλήξει τα εργασιακά δικαιώματα, την υγεία, την ασφάλεια των καταναλωτών και των τροφίμων στην Ευρώπη, εξομοιώνοντάς τα με τα αντίστοιχα των ΗΠΑ. 

Προειδοποιούν επίσης πως η TTIP θα ωφελήσει μόνο τις πολυεθνικές, εις βάρος του μέσου Ευρωπαίου πολίτη. Άλλωστε η μυστικότητα των διαπραγματεύσεων γεννά πολλές υποψίες και οδηγεί τους σκεπτικιστές στο συμπέρασμα ότι τίποτα καλό δεν προμηνύεται…

Με πληροφορίες από Russia Today, Reuters, dpa, Channel 4 News
Επιμέλεια: Βάννα Μπρούσαλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης