Να επιδείξουν ελαστικότητα στην πολιτική λιτότητας που εφαρμόζουν, σε περίπτωση που επιδεινωθεί περαιτέρω η οικονομική ύφεση συνέστησε σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, από το Τόκιο.

«Τη στιγμή που φαίνεται ότι αποδυναμώνεται εκ νέου η παγκόσμια οικονομία, οι χώρες μέλη της ΕΕ που έχουν το περιθώριο δημοσιονομικών ελιγμών, πρέπει να είναι έτοιμες να επανεξετάσουν τον ρυθμό της (δημοσιονομικής) εξυγίανσης εάν οι μακρο-οικονομικές συνθήκες επιδεινωθούν περαιτέρω», σημείωσε ο Ρεν στην ετήσια γενική συνέλευση του ΔΝΤ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τόνισε επίσης ότι μολονότι η μείωση των ελλειμμάτων είναι στοιχείο-κλειδί για την εμπιστοσύνη των αγορών, αυτή πρέπει να πραγματοποιηθεί κατά τρόπο όσο το δυνατό πιο ευνοϊκό για την ανάπτυξη.

Η πολιτική λιτότητας που εφαρμόζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες και η αποτελεσματικότητά της πυροδότησε συζητήσεις στη διάρκεια της Συνόδου στην ιαπωνική πρωτεύουσα.

Αφορμή στάθηκε η δήλωση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι πρέπει να δοθεί επιπλέον χρόνος στην Ελλάδα για να επιτύχει τον περιορισμό των ελλειμμάτων της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη νέα έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη στο Τόκιο, το ΔΝΤ προβλέπει μεγαλύτερη ύφεση φέτος στην Ευρωζώνη, με μια μείωση του ΑΕΠ κατά 0,4% αντί του 0,3% των προηγούμενων προβλέψεων, τον Ιούλιο.

Πηγή: Naftemporiki
Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης