Τις θέσεις τους για την ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που συνέρχεται στις 24 και 25 Ιουνίου, θα αναπτύξουν σήμερα το απόγευμα οι ευρωβουλευτές ενώπιον του αντιπροέδρου της Επιτροπής -αρμόδιου για θέματα Ενέργειας- Μάρος Σέφκοβιτς και της πορτογαλικής προεδρίας.

Η εξέλιξη της πανδημίας COVID-19 και οι προσπάθειες για την επανεκκίνηση της οικονομίας θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ηγετών της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο θα συζητηθούν, επίσης, οι δυνατότητες επαναφοράς της ελεύθερης μετακίνησης εντός ΕΕ ενόψει της θερινής περιόδου και η εφαρμογή του νέου Eυρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εστιάσουν ακόμα στα ζητήματα της μεταναστευτικής πολιτικής και των εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ ιδίως με την Τουρκία και τη Ρωσία. Ως προς την πολιτική μετανάστευσης και ασύλου, η οποία θα βρεθεί στο τραπέζι των ηγετών της ΕΕ, οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν τη μελλοντική πορεία της ΕΕ στον τομέα.

«Όσο οι συννομοθέτες εργάζονται για τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στο νέο σύμφωνο που πρότεινε η Επιτροπή και καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν στη θάλασσα εξακολουθεί να αυξάνεται, ορισμένοι ευρωβουλευτές θα ζητήσουν από τα κράτη-μέλη της ΕΕ να δεσμευτούν για ένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης μεταναστών και αιτούντων άσυλο που φθάνουν σε χώρες πρώτης γραμμής, σύμφωνα με τη Διακήρυξη της Μάλτας που υπεγράφη το 2019 από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Μάλτα» αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, θα γίνουν δηλώσεις από την πλευρά του Συμβουλίου και της Επιτροπής, χωρίς να εκδοθεί ψήφισμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης