Σκάνδαλο με δωρεά οργάνων στη Γερμανία

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 3 Ιανουαρίου 2013, 13:22
Σκάνδαλο με δωρεά οργάνων στη Γερμανία
Στη δίνη ενός νέου σκανδάλου δωρεάς οργάνων βρίσκεται η Γερμανία. Στην Πανεπιστημιακή Κλινική της Λειψίας παραποιήθηκαν στοιχεία ασθενών, προκειμένου να παρακαμφθεί η λίστα αναμονής και να πάρουν ταχύτερα μόσχευμα.

Η Γερμανία συγκλονίζεται από το πρώτο σκάνδαλο της χρονιάς σε έναν τομέα ιδιαίτερα ευαίσθητο, στη δωρεά οργάνων, και δεν είναι η πρώτη φορά. Ήδη από πέρυσι σε τρεις πανεπιστημιακές κλινικές έγινε αλλοίωση στοιχείων σε λίστες αναμονής ασθενών που περίμεναν για μεταμόσχευση.

Παραποίηση στοιχείων

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της κλινικής, καθηγητής Βόλφγκανγκ Φλάιγκ, υπόσχεται διερεύνηση σε βάθοςΑυτήν τη φορά πρόκειται για την Πανεπιστημιακή Κλινική της Λειψίας. Σε εσωτερικό έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι οι γιατροί που ήταν επιφορτισμένοι με τον κατάλογο των ασθενών σε αναμονή για μεταμόσχευση ήπατος αλλοίωσαν την κατάσταση της υγείας τους παρουσιάζοντάς τους ως ασθενείς σε αιμοκάθαρση και άρα εκτεθειμένους σε αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν. Με αυτόν τον τρόπο η περίπτωσή τους χαρακτηριζόταν επείγουσα και έτσι περνούσαν στις πρώτες θέσεις στη λίστα αναμονής για μόσχευμα. Πρόκειται συγκεκριμένα για 37 από τους 182 ασθενείς της λίστας αναμονής των ετών 2010 και 2011, στην καρτέλα των οποίων αναγράφηκε -ψευδώς– ότι υποβάλλονταν σε αιμοκάθαρση, για να προτιμηθούν από άλλους που βρίσκονταν σε καλύτερη θέση στη λίστα αναμονής. Ο χρόνος αναμονής λιγόστευε κατά μία εβδομάδα και έτσι ο διακρατικός οργανισμός για μεταμοσχεύσεις Eurotransplant, με έδρα το Leiden της Ολλανδίας, χαρακτήριζε την περίπτωσή τους κατεπείγουσα και προωθούσε γρηγορότερα το μόσχευμα.

Υπήρξε χρηματισμός;


Υπήρξε χρηματισμός;Η Πανεπιστημιακή Κλινική της Λειψίας υποσχέθηκε την άμεση και σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης. Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της κλινικής, καθηγητής Βόλφγκανγκ Φλάιγκ, δήλωσε ότι οι τρεις υπεύθυνοι γιατροί, οι οποίοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν και διαβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων θα συνεχιστεί με γνώμονα την ποιότητα και την αξιοπιστία. «Δεν είμαι σε θέση να πω εάν υπήρχε πρόθεση ή χρηματισμός πίσω από την πράξη τους» τόνισε.

Για την υπόθεση ξεκινά ανακρίσεις αυτεπάγγελτα και η Εισαγγελία της Λειψίας, για να διαπιστώσει εάν -λόγω της παραποίησης στοιχείων- πέθαναν ασθενείς που έχασαν τη σειρά τους στη λίστα αναμονής.

Ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Ιατρικού Συλλόγου, Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερυ, υποστήριξε ότι θα πρέπει να περιοριστεί ο αριθμός των κέντρων μεταμόσχευσης, για να γίνει πιο αποτελεσματικός ο έλεγχός τους και να διαλυθεί η εντύπωση ότι η υπόθεση της εύρεσης μοσχεύματος συνδέεται με οικονομικά κίνητρα. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 12.000 Γερμανοί που περιμένουν μόσχευμα, εξ αυτών οι 8.000 νεφρό, τρεις φορές περισσότεροι δηλαδή από τον αριθμό των μοσχευμάτων που μπορούν να βρεθούν. Για καρδιά και ήπαρ τα πράγματα είναι χειρότερα. Κάθε μέρα πεθαίνουν στη Γερμανία τρεις ασθενείς, επειδή δεν καταφέρουν να βρουν μόσχευμα. Λόγω αυτών των σκανδάλων μειώνεται ο αριθμός των Γερμανών που επιθυμούν να δωρίσουν τα όργανά τους μετά θάνατον.

Πηγή: Deutsche Welle

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 3 Ιανουαρίου 2013, 14:54