Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε σήμερα ότι θα ήθελε να τεθεί σε δημοψήφισμα οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστίνιους.

«Αν καταλήξουμε σε μια ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστίνιους, θα ήθελα να τεθεί σε δημοψήφισμα», είπε στο πλαίσιο συνάντησής του με τον Ελβετό υπουργό Εξωτερικών, Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ. Ο Νετανιάχου προέβη στη δήλωση αυτή την στιγμή που οι ΗΠΑ καταβάλλουν προσπάθειες για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, οι οποίες έχουν παγώσει από το φθινόπωρο του 2010.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Σεπτέμβριο του 2010 ο Νετανιάχου είχε ήδη ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί με τους Παλαιστίνιους. Οι σχολιαστές είχαν εκτιμήσει τότε ότι ο πρωθυπουργός επιχειρούσε να «εξουδετερώσει» τους σκληρούς του συνασπισμού του, που αντιτίθενται σε οποιαδήποτε εδαφική παραχώρηση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη αφήνοντας την τελική απόφαση στους εκλογείς.

Το Νοέμβριο του 2010, το ισραηλινό κοινοβούλιο υιοθέτησε πρόταση νόμου που επιβάλλει για πρώτη φορά την έγκριση με δημοψήφισμα οποιασδήποτε αποχώρησης από εδάφη στα οποία εφαρμόζεται η ισραηλινή νομοθεσία, όπως τα συριακά υψίπεδα του Γκολάν και η ανατολική Ιερουσαλήμ που κατελήφθησαν και προσαρτήθηκαν από το Ισραήλ, ενόψει της επικύρωσης τυχόν ειρηνευτικών συμφωνιών με την Συρία και τους Παλαιστίνιους αντίστοιχα.

Ο νόμος αυτός προβλέπει ωστόσο ότι δεν χρειάζεται να διεξαχθεί δημοψήφισμα, αν η πλειοψηφία των 2/3 των βουλευτών (80 στους 120) αποφανθεί υπέρ μιας αποχώρησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης