Η δράση εξελίσσεται στην μάχη της Μοσούλης, την «πρωτεύουσα» του ισλαμικού Χαλιφάτου, οκτώ εβδομάδες μετά την έναρξη της επίθεσης του ιρακινού στρατού που υποστηρίζεται από τη διεθνή συμμαχία. Τα πρόσωπα των διοικητών των ιρακινών στρατευμάτων σφιγμένα καθώς… απέναντι, οι τζιχαντιστές της τρομοκρατικής οργάνωσης Daech, αντιστέκονται με αποφασιστικότητα.

Η επιχείρηση διεξάγεται, υπό την ηγεσία του στρατού, της αστυνομίας και των αντιτρομοκρατικών μονάδων του Ιράκ, που υποστηρίζονται από σιίτες πολιτοφύλακες στο έδαφος και από την αντι-Daech διεθνή συμμαχία από αέρος, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ιρακινή σιιτική πολιτοφυλακή έδω και λίγες ημέρες, έχει περικυκλώσει ολοκληρωτικά την πόλη, στερώντας παράλληλα από τους τρομοκράτες, τον εφοδιασμό τους από το έδαφος της Συρίας.

Χωριό με χωριό, δρόμο με δρόμο και σπίτι το σπίτι οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις με την εποπτεία των Δυνάμεων του Συνασπισμού, επιχειρούν να φτάσουν στα τείχη της παλαιάς πόλης της Μοσούλης – δεύτερη μεγαλύτερη ιρακινή πόλη και κύριο προπύργιο της Daech στη χώρα- στα οποία «έχουν οχυρωθεί τουλάχιστον 5000 αγωνιστές του ισλαμικού Χαλιφάτου», όπως δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο Γενικός Διοικητής των δυνάμεων των ΗΠΑ Στίβεν Τάουνσεντ, διευθύνων την αντί-Daech εκστρατεία στο Ιράκ και τη Συρία. «Οι εκτιμήσεις μας πριν αρχίσουμε την εκστρατεία έκαναν λόγο για τουλάχιστον 7000 τζιχαντιστές στη Μοσούλη. Όμως, περίπου δύο χιλιάδες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της επίθεσης και αν οι υπολογισμοί μας είναι σωστοί, σημαίνει ότι τώρα είναι αποκλεισμένοι στο τελευταίο οχυρό τους περίπου 5000 με 5500», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τάουνσεντ ο οποίος, μίλησε από ένα ιρακινό στρατιωτικό αεροδρόμιο, όπου συνόδευσε τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Άστον Κάρτερ, που πραγματοποίησε επίσκεψη – εξπρές στο Ιράκ.

Μετά από εβδομάδες ενθουσιασμού πάντως, από πλευράς των διοικητών των ιρακινών δυνάμεων -νομίζοντας ότι η απελευθέρωση της Μοσούλης θα ήταν μία εύκολη υπόθεση- κανείς πλέον δεν τολμά να προβλέψει πόσο σύντομα θα ολοκληρωθεί ο αγώνας ενάντια στην Daech, για την ανακατάληψη του «Μαργαριταριού» του βορρά, που κατακτήθηκε τον Ιούνιο του 2014 από τους σκοταδιστές του Isis.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και οι μόνοι που έχουν διαπιστώσει πόσο μακρύς θα είναι ο αγώνας, κόντρα στους εμποτισμένους από θρησκευτικό σθένος μαχητές του αυτοαποκαλούμενου Χαλιφάτου, είναι αυτοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επίθεσης και οι οποίοι αποτελούν το ¼ του συνασπισμού των περίπου 100.000 στρατιώτων, που ξεκίνησαν τον αγώνα για την ανάκτηση του ελέγχου της Μοσούλης, το βράδυ της 16ης Οκτωβρίου, λαμβάνοντας έως τώρα, περίπου το ήμισυ των περιοχών της πόλης του βορείου Ιράκ.

Μετά την αναδιοργάνωση και τις σχετικές αναπληρώσεις οι ειδικές δυνάμεις Humvee του ιρακινού στρατού, υπεύθυνοι για τις αστικές μάχες κυριολεκτικά ανά γειτονιά, στην παρούσα φάση, μάχονται μέσα στο λαβύρινθο των στενών δρόμων του Al-Bareed, στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης, στην ανατολική όχθη του Τίγρη.

Ελεύθεροι σκοπευτές ακροβολισμένοι σε απίθανα σημεία, βομβιστές αυτοκτονίας που ξεπετάγονται κατά δεκάδες μέσα από κατακόμβες και σήραγγες, οδοφράγματα και οχήματα-βόμβες που έχουν τοποθετήσει οι φανατισμένοι μαχητές της Τζιχάντ σε κάθε γωνιά της πόλης και σε κρατήρες -που έχουν δημιουργηθεί από αεροπορικά πλήγματα της Συμμαχίας- που έχουν γεμίσει με πετρέλαιο και λάδι, καθώς επίσης και επιθέσεις με ρουκέτες γύρω από τις πλαγιές, επιβραδύνουν την πρόοδο των επιχειρήσεων των μονάδων πεζικού.

Όσο οι ιρακινές δυνάμεις προσεγγίζουν την παλαιά πόλη, η κατάσταση θα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, δήλωσε ο στρατηγός Αμπντούλ Ρασίντ Αμίιρ Γιαραλάχ, που συντονίζει τις πολεμικές επιχειρήσεις στην περιοχή Ταμίμ ανάμεσα στο ανατολικό άκρο της πόλης και τον Τίγρη, που περνά από το κέντρο της. Το κέντρο της Μοσούλης έχει μετατραπεί σε ένα… λαβύρινθο απερίγραπτου χάους, όπου ακόμη και οι πιο έμπειροι στρατιώτες, εύκολα μπορεί να παραπλανηθούν. Μόνο ο διοικητής, κοιτάζοντας το στρατιωτικό χάρτη που εμφανίζεται στην οθόνη της ψηφιακής ταμπλέτας του, μπορεί να ανιχνεύσει –και φυσικά όχι όλες- τις ενέδρες που έχουν στήσει οι αγωνιστές της Daech.

Στο μεταξύ τρία εργοστάσια που χρησιμοποιούνταν από το ισλαμικό Χαλιφάτο για την κατασκευή βομβών αυτοκινήτων και άλλων όπλων και πυρομαχικών, καταστράφηκαν από ιρακινούς στρατιώτες.

Η EI έχει ήδη αναγκαστεί να εγκαταλείψει τις πόλεις της Τικρίτ, του Ραμάντι και της Φαλούτζα, αλλά συνεχίζει να ελέγχει τα εδάφη κοντά στα συριακά σύνορα και νοτιοανατολικά της Μοσούλης.

Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης