Σκληραίνει η στάση της Γαλλίας απέναντι στους «φορολογικούς μετανάστες» της Ελβετίας

Σκληραίνει η στάση της Γαλλίας απέναντι στους «φορολογικούς μετανάστες» της Ελβετίας
Τη στάση του απέναντι στους «φορολογικούς μετανάστες» της Ελβετίας σκληραίνει το Παρίσι, εκδίδοντας νέα σχετική εγκύκλιο, όπως αποκαλύπτει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Le Temps».

Σύμφωνα με το κείμενο της εγκυκλίου, που εκδόθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Οικονομικών, η Γαλλία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει πλέον τα ευεργετήματα της σύμβασης για διπλό φορολογικό καθεστώς προς τους Γάλλους που έχουν εγκατασταθεί στην Ελβετία, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν  τσουχτερό πρόστιμο. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η εν λόγω πρακτική ίσχυε ήδη από 40ετίας «βάσει συμφωνίας που είχε υπογραφεί μεταξύ Ελβετίας και Γαλλίας».

Ουσιαστικά, από την 1η Ιανουαρίου 2013, η άτυπη ανοχή που από το 1972 επιδείκνυαν οι φορολογικές αρχές έχει καταργηθεί. Το μέτρο αυτό θα έχει επιπτώσεις σε όσους έχουν μετακομίσει... φορολογικά κι εντούτοις διατηρούν επαγγελματικές δραστηριότητες στη Γαλλία ή εξακολουθούν να έχουν έσοδα από μερίσματα στη χώρα, χωρίς όμως να καταβάλλουν φόρους, διότι θεωρούνται φορολογικά υποκείμενα στην Ελβετία.

Προκειμένου να χαίρουν τέτοιων ευεργετημάτων, τα συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα αποδέχονταν να πληρώνουν τους φόρους τους στην Ελβετία υπό τη μορφή προστίμου, με προσαύξηση 30%. Σε αντάλλαγμα, η ελβετική εφορία τους απήλλασσε από την υποχρέωση δήλωσης φορολογικής έδρας, επιτρέποντάς τους να επωφελούνται από το διπλό φορολογικό καθεστώς, κατά τη συμφωνία που είχε συναφθεί μεταξύ των δύο χωρών το 1966.

Βάσει αυτής, οι Γάλλοι υπήκοοι θεωρούνταν πως κατοικούσαν στην Ελβετία κι ως εκ τούτου κατέβαλλαν μικρότερους φόρους στην πατρίδα τους. Συνεπώς, κατέβαλλαν φόρο μόλις 15% επί της πηγής στη Γαλλία για τα μερίσματά τους, αντί για 30% σε περίπτωση που δεν επωφελούνταν από το διπλό καθεστώς.

Το 2011 η Ελβετία αριθμούσε 5.445 ξένους πολυεκατομμυριούχους κατοίκους, που ευεργετούνταν από το καθεστώς του διπλού φορολογικού καθεστώτος, μεταξύ των οποίων οι 2.000 είναι Γάλλοι.

Πηγή: naftemporiki

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 5 Ιανουαρίου 2013, 15:28