Σκληρή η στάση της Μόσχας προς τους ακτιβιστές της «Greenpeace»

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013, 10:25
Σκληρή η στάση της Μόσχας προς τους ακτιβιστές της «Greenpeace»
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα μποϊκοτάρει τη διαδικασία ενώπιον του διεθνούς δικαστηρίου για το Δίκαιο της Θάλασσας στο οποίο προσέφυγε η Ολλανδία, έπειτα από τη σύλληψη - τον Σεπτέμβριο - του πληρώματος πλοίου της «Greenpeace» στη ρωσική Αρκτική Θάλασσα και την απαγγελία κατηγοριών για πειρατεία. «Η ρωσική πλευρά γνωστοποίησε στην Ολλανδία και το διεθνές δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας ότι δεν θα συμμετάσχει στη διαδικασία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria-Novosti.

Η Μόσχα απέρριψε επίσης τη διαδικασία διεθνούς διαιτησίας, που πρότεινε η Χάγη και στο πλαίσιο της οποίας η Ρωσία και η Ολλανδία πρέπει να ορίσουν διαιτητές επιφορτισμένους με την επίλυση της διαφοράς ως προς το πλοίο, το οποίο φέρει ολλανδική σημαία. Πάντως, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, «η Ρωσία παραμένει ανοικτή στη διευθέτηση του ζητήματος».

Η Ολλανδία, από τη μεριά της, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι προσέφυγε στο διεθνές δικαστήριο του Δικαίου της Θάλασσας, που εδρεύει στο Αμβούργο, και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των 30 ακτιβιστών που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης σε πετρελαϊκή πλατφόρμα, όταν προσπάθησαν να τοποθετήσουν πανό που θα κατήγγειλε τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που ενέχει η εξόρυξη πετρελαίου στη θάλασσα. Τα μέλη του πληρώματος κρατούνται στο Μουρμάνσκ με την κατηγορία της πειρατείας, η οποία επισύρει ποινή κάθειρξης έως 15 ετών.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, μια ακροαματική διαδικασία κατά την οποία οι δύο πλευρές θα παρουσίαζαν τις απόψεις τους θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί εντός διαστήματος δύο ή τριών εβδομάδων. Η Ολλανδία δήλωσε έτοιμη να διακόψει τη διαδικασία ενώπιον του διεθνούς δικαστηρίου, εάν η Ρωσία έχει την πρόθεση να συζητήσει τα δικαστικά ζητήματα που ανακύπτουν από τη διαφορά, αλλά όχι πριν από την απελευθέρωση του πληρώματος.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013, 11:46