Επίθεση κατά του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, εξαπέλυσε με δηλώσεις της η πρώην επικεφαλής του γραφείου εσωτερικής εποπτείας του οργανισμού, Σουηδή, Ίνγκα-Μπρίτ Αλένιους.

Το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος, που παραιτήθηκε του αξιώματός της τον περασμένο Ιούλιο, κατηγόρησε την Πέμπτη, τον επικεφαλής του ΟΗΕ, για έλλειμμα ηγεσίας και δήλωσε ότι πιθανή επανεκλογή του στο πόστο θα ήταν ενοχλητική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην πράξη, η Σουηδή πρώην επικεφαλής τομέα του Οργανισμού, δεν έκανε τίποτα άλλο παρά να επαναλάβει την κριτική που είχε ασκήσει στον Μπαν Κι-μουν, μέσω της εκθέσεως πεπραγμένων, που είχε υποβάλλει κατά την αποχώρησή της. Μέσα σε αυτήν, χαρακτηριστικά ανέφερε, πως ο Οργανισμός υπό την ηγεσία του κ. Μοον «καταρρέει» και «παρασύρεται σε ασχετοσύνες».

Η αναφορά παρά την εμπιστευτικότητά της διέρρευσε εν καιρώ, στον Τύπο, με αποτέλεσμα η Ίνγκα-Μπρίτ Αλένιους να υποστηρίζει πλέον ανοικτά, πως αν μετά και την δημοσιοποίησή της τα μέλη του ΟΗΕ, προχωρήσουν στην επανεκλογή του για δεύτερη θητεία, αυτό θα σημαίνει ότι οι υπερδυνάμεις αδιαφορούν για τη σοβαρότητα ή μη του Οργανισμού.

Διπλωμάτες πάντως, δίνουν πολύ καλές πιθανότητες στον Νοτιοκορεάτη ηγέτη των Ηνωμένων Εθνών να κερδίσει και δεύτερη εκλογή αν θέσει ξανά υποψηφιότητα, αφού έχει αποφύγει τις σκληρές αντιπαραθέσεις με τους ισχυρούς, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης