Πρόωρες βουλευτικές εκλογές, στις οποίες αναμένεται, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, να επικρατήσει το κυβερνών κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι, διεξάγονται στην ΠΓΔΜ την ερχόμενη Κυριακή, 5 Ιουνίου. Οι εκλογές πραγματοποιούνται για την ανάδειξη νέας Βουλής, η οποία θα αριθμεί 123 βουλευτές, από 120 που έχει σήμερα.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις που έχουν διεξαχθεί (αν και η αξιοπιστία τους ελέγχεται λόγω τεχνικών ελλείψεων, αλλά και κομματικής εξάρτησης των εταιρειών που τις πραγματοποιούν) δείχνουν ότι προηγείται ο δεξιός κυβερνητικός συνασπισμός VMRO-DPMNE, του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο συνασπισμός του κ. Γκρούεφσκι αναμένεται να λάβει από 47 έως 50 έδρες (από 63 βουλευτές που είχε εκλέξει στις προηγούμενες εκλογές, που διεξήχθησαν τον Ιούνιο του 2008). Η μείωση των ποσοστών του κ. Γκρούεφσκι οφείλεται κυρίως στην αύξηση της κοινωνικής δυσαρέσκειας για την οικονομική στασιμότητα και, παράλληλα, στην αδυναμία προώθησης της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.

Η προεκλογική περίοδος στην ΠΓΔΜ, μερικές ημέρες πριν από τη λήξη της, κυλά σχετικά ομαλά, αν και η αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης πραγματοποιείται σε υψηλούς τόνους. Κυριαρχούν κυρίως θέματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, με σφοδρές αλληλοκατηγορίες για το ποιος ευθύνεται περισσότερο για την κατάσταση της χώρας. Το θέμα του ονόματος αναφέρεται σποραδικά, με το κόμμα του κ. Γκρούεφσκι να εμμένει στις γνωστές θέσεις του και την αντιπολίτευση του κ.Τσερβένκοφσκι να έχει αλλάξει στάση, αποδεχόμενη να τεθεί σε δημοψήφισμα ενδεχόμενη λύση στο ζήτημα της ονομασίας.

Στις προηγούμενες εκλογές, τον Ιούνιο του 2008, το θέμα της ονομασίας είχε βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας του κόμματος του Ν. Γκρούεφσκι, το οποίο εκμεταλλευόμενο και το «εθνικο-πατριωτικό» κλίμα στο εσωτερικό, μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, σημείωσε θριαμβευτική νίκη. Οι πρόωρες εκλογές της Κυριακής θεωρούνται από τα κοινοβουλευτικά κόμματα ως η πλέον κατάλληλη λύση, μετά την αποχώρηση της αντιπολίτευσης από τη Βουλή, στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, γεγονός που οδήγησε τη χώρα στα πρόθυρα πολιτικής κρίσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης