Ο πρόεδρος της Σλοβακίας Αντρέι Κίσκα αποδέχεται την πρόταση του Ρόμπερτ Φίτσο να παραιτηθεί υπό τον όρο ότι το κόμμα του πρωθυπουργού, το Smer, θα επιλέξει τον επικεφαλής της νέας κυβέρνησης, ανακοίνωσε την Πέμπτη έτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο πρωθυπουργός Φίτσο αποφάσισε χθες να προτείνει την παραίτησή του σε μια προσπάθεια να επιβιώσει ο συνασπισμός που κυβερνάει την Σλοβακία, μετά την πολιτική κρίση και τις μαζικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν έπειτα από τη δολοφονία τον Φεβρουάριο του νεαρού δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ. Αυτός δολοφονήθηκε μέσα στο σπίτι του μαζί με τη σύντροφό του, ενώ ερευνούσε για τη διαφθορά και τις σχέσεις μεταξύ Ιταλών επιχειρηματιών που είναι ύποπτοι για επαφές με την καλαβρέζικη μαφία και Σλοβάκων πολιτικών υπευθύνων, συμπεριλαμβανομένων προσώπων του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δημόσιο δίκτυο της Σλοβακίας RTVS μετέδωσε εξάλλου νωρίτερα σήμερα ότι ο Φίτσο θα υπέβαλε την παραίτησή του περίπου στις 13:00 ώρα Ελλάδος. Η είδηση αυτή δεν έχει σχολιαστεί μέχρι στιγμής από το γραφείο του προέδρου ούτε απ’ αυτό του πρωθυπουργού.

Την περασμένη Δευτέρα, το κόμμα Most-Hid, ήσσων εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού, απείλησε να εγκαταλείψει την κυβέρνηση αν δεν γίνουν νέες εκλογές. Ωστόσο αντ’ αυτού τα κυβερνώντα κόμματα κατέληξαν χθες σε συμφωνία να προτείνει ο Φίτσο την παραίτησή του, υπό τον όρο ότι το κόμμα του, το Smer, θα προτείνει τον διάδοχό του στην πρωθυπουργία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος Αντρέι Κίσκα, ο οποίος ζητούσε ανασχηματισμό της κυβέρνησης ή πρόωρες εκλογές για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου, δεν έχει αντιδράσει επισήμως στην πρόταση για παραίτηση του Φίτσο.

Ωστόσο ο επικεφαλής του Most-Hid Μπέλα Μπούγκαρ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, ότι ο πρόεδρος συμφώνησε με τον όρο αυτόν που του παρουσίασαν χθες το βράδυ οι ηγέτες του κυβερνητικού συνασπισμού.

«Μετά την χθεσινή απόφαση των τριών εταίρων του συνασπισμού ενημερώσαμε τον πρόεδρο», δήλωσε ο Μπούγκαρ. «Θα υπάρξει μια παραίτηση και το Smer ως το ισχυρότερο κόμμα θα επιλέξει έναν υποψήφιο για πρωθυπουργό. Βεβαίως ο πρόεδρος συμφώνησε», πρόσθεσε ο ίδιος.

Την ίδια ώρα το προεδρικό γραφείο ανακοίνωσε ότι ο Κίσκα θα συναντούσε σήμερα στις 14:00 ώρα Ελλάδος τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Πέτερ Πελεγκρίνι.

Ο Πελεγκρίνι είναι μέλος του κόμματος Smer του Φίτσο και ήταν προηγουμένως πρόεδρος του κοινοβουλίου.

Το προεδρικό γραφείο δεν διευκρινίζει περαιτέρω σχετικά με τη συνάντηση αυτή στην ανακοίνωσή του, ενώ ο Κίσκα δεν έχει αντιδράσει δημοσίως ούτε στην πρόταση του Φίτσο να παραιτηθεί ούτε έχει ανακοινώσει κάποια συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης