Τις προοπτικές βελτίωσης των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων συζήτησαν ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και Τεχνολογίας της Σλοβενίας Ζντράβκο Ποτσιβάλσεκ και ο υπουργός Οικονομίας της Βόρειας Μακεδονίας Κρέσνικ Μπεκτέσι, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στη Λιουμπλιάνα.

«Το εμπόριο αγαθών μεταξύ των δύο χωρών έφθασε τα 307 εκατομμύρια ευρώ το 2018, αυξημένο κατά 6% σε σχέση με το 2017. Η τάση ανάπτυξης έχει επίσης καταγραφεί στις υπηρεσίες» ανέφερε ο Σλοβένος υπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο άνδρες χαρακτήρισαν τις βιομηχανίες σιδήρου και χάλυβα, τις υποδομές, τον τουρισμό, τη βιομηχανία τροφίμων, καθώς και τον ενεργειακό τομέα, με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως τομείς όπου οι οικονομικοί δεσμοί θα μπορούσαν να ενταθούν περαιτέρω.

Ο κ. Ποτσιβάλσεκ ανακοίνωσε ότι επιχειρηματική αποστολή από τη Σλοβενία θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία το β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους κατά τη διάρκεια της οποίας θα διεξαχθεί επιχειρηματική διάσκεψη. Επεσήμανε, επίσης, ότι το υπουργείο θα βοηθήσει τη Βόρεια Μακεδονία στις προσπάθειες ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από τη μεριά του, ο κ. Μπεκτέσι τόνισε ότι το άνοιγμα των «θυρών» του ΝΑΤΟ για τη χώρα του έφερε σταθερότητα και ασφάλεια, γεγονός που διευκόλυνε την αύξηση-ρεκόρ των επενδύσεων. Το ΑΕΠ της Βόρειας Μακεδονίας αυξήθηκε κατά 3,7% το τελευταίο τρίμηνο του 2018, η βιομηχανική παραγωγή κατά 5,4% και ο μέσος μισθός κατά 8,1%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Βόρεια Μακεδονία είναι ο τέταρτος δημοφιλέστερος προορισμός επενδύσεων για τη Σλοβενία, με τις περισσότερες επενδύσεις να πραγματοποιούνται στο λιανικό εμπόριο, τις ασφάλειες, τη χημική βιομηχανία και την αυτοκινητοβιομηχανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν έπειτα από τη συνάντηση των δύο ανδρών, οι εταιρείες σλοβενικών συμφερόντων στη Βόρεια Μακεδονία έχουν δημιουργήσει περίπου 2.500 θέσεις εργασίας. Το 2017, περίπου 1.550 σλοβενικές επιχειρήσεις είχαν εξαγωγικό προορισμό τη Βόρεια Μακεδονία. Η αξία των επενδύσεων της Σλοβενίας στη Βόρεια Μακεδονία ανήλθε σε 357 εκατομμύρια ευρώ (στο τέλος του 2017).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης