Σε εξέλιξη βρίσκονται μελέτες για την κατασκευή δεύτερου πυρηνικού αντιδραστήρα στον σταθμό Κρσκο (ΝΕΚ) στη Σλοβενία, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων STA. Τα στοιχεία που θα προκύψουν θα χρησιμοποιηθούν ως βάση για τις απαιτούμενες γεωλογικές και σεισμικές προβλέψεις της νέας κατασκευής. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει ληφθεί επίσημη απόφαση σε εθνικό επίπεδο.

Η Gen energija, διαχειριστής του μοναδικού πυρηνικού σταθμού στη Σλοβενία (ανήκει στην Gen energija και την κροατική Hrvatska Elektropriveda), διεξάγει έρευνες από το 2007 και ενώ οι συζητήσεις για την πιθανότητα κατασκευής ενός δεύτερου αντιδραστήρα δεν βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της επικαιρότητας στη χώρα. Μόλις πρόσφατα ένα συμβόλαιο αξίας 2,6 εκατ. ευρώ υπεγράφη με μια κοινοπραξία εξειδικευμένων εταιρειών με στόχο τη διεξαγωγή ερευνών για τις σεισμικές και γεωλογικές προβλέψεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πυρηνικός σταθμός Κρσκο, παρέχει περίπου το 1/4 του συνόλου της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στην Σλοβενία και ενώ, αρχικά, σχεδιαζόταν να κλείσει το 2023, δεν αποκλείεται παράταση της λειτουργίας του. Από την Gen energija γνωστοποιήθηκε στο πρακτορείο ειδήσεων STA, ότι η κοινοπραξία που περιλαμβάνει το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Σλοβενίας και την αμερικανική εταιρεία Rizzo Associates ξεκίνησε τις εργασίες (την διεξαγωγή ερευνών) αμέσως μετά την υπογραφή του σχετικού συμβολαίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης