Νέο πολιτικό κόμμα δημιουργήθηκε στη Σλοβενία ύστερα από τη συνένωση τριών κινημάτων αντίδρασης, που πρωτοστάτησαν στις μαζικές διαμαρτυρίες κατά των πολιτικών και οικονομικών ελίτ της χώρας πριν από έναν χρόνο, προκαλώντας την πτώση της κυβέρνησης του Γιάνεζ Γιάνσα.

Το νέο κόμμα «Αλληλεγγύη για μία Δίκαιη Κοινωνία», με επικεφαλής τριμελές προεδρείο, επιδιώκει «να επαναφέρει στους πολίτες τη δύναμη της λήψης αποφάσεων», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση. Τα 211 ιδρυτικά μέλη του κόμματος στο σημερινό ιδρυτικό συνέδριο στη Λιουμπλιάνα εξέλεξαν στο τριμελές προεδρείο:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– τον Ούρος Λουμπέι από την «Πανσλοβενική Εξέγερση Πολιτών»
– τον Νταμιάν Μάντελτς από την «Επιτροπή για τη Δικαιοσύνη και την Αλληλεγγύη στην Κοινωνία» και τη
– Μαρίνα Τάβτσαρ Κράνιτς, καθηγήτρια στη Σχολή Καλών Τεχνών του Μάριμπορ.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου υιοθετήθηκαν μεταξύ άλλων καταστατικό, ηθικός κώδικας, πολιτικό πρόγραμμα και διαδικαστικοί κανόνες.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Υγείας, Ντούσαν Κέμπερ, ο οποίος συντόνισε τη σύνταξη των κειμένων, το νέο κόμμα έχει δύο βασικούς στόχους. Από τη μια πλευρά θα σταθεί απέναντι σε οποιαδήποτε αυταρχική διακυβέρνηση και από την άλλη θα επιδιώξει να οικοδομήσει σχέσεις αλληλεγγύης ως εναλλακτική πρόταση στη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία που εκπροσωπούν τα ήδη υπάρχοντα κόμματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης