Για πρώτη φορά από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της, η Σλοβενία θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές. Οι βουλευτικές εκλογές της 4ης Δεκεμβρίου είναι οι έκτες στην ιστορία του σλοβενικού κράτους και θα διεξαχθούν πρόωρα, λόγω της υπερψήφισης της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης του Μπορούτ Παχόρ, την περασμένη εβδομάδα, στη Βουλή.

Δύο φορές ακόμη στο παρελθόν, κυβερνήσεις στη Σλοβενία έχασαν την εμπιστοσύνη της Βουλής: το 1992 η κυβέρνηση του Λόιζε Πέτερλε και το 2000 η κυβέρνηση του Γιάνεζ Ντνόβσεκ. Ωστόσο, και στις δύο αυτές περιπτώσεις υπήρξε πρόταση για εντολοδόχο πρωθυπουργό, ο οποίος ανέλαβε τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή τη φορά όμως, κανένα από τα κόμματα (απαιτείται η υπογραφή τουλάχιστον 10 βουλευτών), αλλά ούτε και ο ίδιος ο πρόεδρος της Σλοβενίας δεν κατέθεσαν σχετική πρόταση, στο πλαίσιο της προθεσμίας που είχε δοθεί, κι έτσι ο κ. Τουρκ αποφάσισε να προχωρήσει σε διάλυση του Κοινοβουλίου, που θα τεθεί σε ισχύ από τις 21 Οκτωβρίου, καθώς και σε προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Μετά τη διάλυση του Κοινοβουλίου και την προκήρυξη των εκλογών, θα πρέπει, μέσα σε δύο μήνες, να συγκροτηθεί το νέο Κοινοβούλιο. Το νωρίτερο που μπορούν να διεξαχθούν εκλογές, έπειτα από την προκήρυξή τους, είναι 40 ημέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης