Ο πρώην σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος αποκάλυψε το πρόγραμμα ηλεκτρονικής παρακολούθησης από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, σε συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην αμερικανική εφημερίδα «Washington Post», τονίζει ότι πέτυχε αυτό το οποίο είχε ως στόχο να κάνει.

Τη συνέντευξη έδωσε ο Σνόουντεν σε δημοσιογράφο της «Washington Post» στη Ρωσία, όπου του έχει χορηγηθεί προσωρινό άσυλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Για μένα, όσον αφορά στην προσωπική ικανοποίηση, η αποστολή μου εξετελέσθη» δήλωσε.

«Έχω ήδη κερδίσει. Από τη στιγμή που οι δημοσιογράφοι ήταν σε θέση να εργαστούν, ό,τι είχα προσπαθήσει να κάνω επικυρώθηκε. Γιατί, θυμηθείτε, δεν θέλησα να αλλάξω την κοινωνία. Ήθελα να δώσω στην κοινωνία την ευκαιρία να αποφασίσει η ίδια εάν πρέπει να αλλάξει» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο δημοσιογράφος μιλούσε με τον Σνόουντεν επί δύο ημέρες στη Μόσχα με μικρές διακοπές για να γευτούν μπέργκερ, ζυμαρικά, παγωτά και ρωσικά γλυκά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή ήταν η πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο συνέντευξη του Σνόουντεν από τότε που έφθασε στη Ρωσία, τον Ιούνιο.

Ο πρώην σύμβουλος της NSA αποκάλεσε τον εαυτό του «σπιτόγατο», καθώς, όπως είπε, σπάνια βγαίνει από το σπίτι του.

«Δεν έχω πολλές ανάγκες. Κάποιες φορές έχω πράγματα να κάνω ή να συναντήσω ανθρώπους. Όμως, πρέπει να έχω κάποιο λόγο για να το κάνω αυτό. Διαφορετικά μου αρέσει να κάθομαι, να σκέφτομαι, να γράφω ή να μιλάω με κάποιον, αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία για μένα από το να βγω από το σπίτι» πρόσθεσε.

Παράλληλα, είπε ότι ζει σαν ασκητής, ότι τρέφεται με έτοιμες σούπες κινεζικών ζυμαρικών και με τσιπς και ότι έχει επισκέπτες, πολλοί από τους οποίους του φέρνουν στοίβες βιβλία, τα οποία δεν έχει διαβάσει.

Τέλος, ο Σνόουντεν αρνήθηκε ότι έχει δηλώσει πίστη στη Ρωσία ή την Κίνα.

«Δεν έχω καμία σχέση με τη ρωσική κυβέρνηση. Δεν έχω συνάψει καμία συμφωνία μαζί τους. Εάν αυτομόλησα, αυτομόλησα από την κυβέρνηση στον λαό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης