Σνόουντεν: «Έχω ζητήσει άσυλο από τη Βραζιλία»

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 2 Ιουνίου 2014, 13:58
Σνόουντεν: «Έχω ζητήσει άσυλο από τη Βραζιλία»
Αίτηση ασύλου στη Βραζιλία έχει υποβάλλει ο Έντουαρντ Σνόουντεν. Ο πρώην αναλυτής της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA), ο οποίος καταζητείται από τις αμερικανικές αρχές, δήλωσε σε χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη στον βραζιλιάνικο σταθμό Globo TV ότι «θα μου άρεσε πολύ να ζω στη Βραζιλία».

Ο Σνόουντεν παραχώρησε τη συνέντευξη έχοντας στο πλευρό του τον Αμερικανό δημοσιογράφο Γκλεν Γκρίνγουολντ, ο οποίος ζει στη Βραζιλία, εργάζεται στην εφημερίδα Guardian κι έχει δημοσιεύσει πολλές από τις απόρρητες πληροφορίες που του παρέδωσε ο νεαρός πληροφοριοδότης.

Ο πρώην πράκτορας της NSA παραδέχτηκε στη συνέντευξη ότι έχει επισήμως ζητήσει άσυλο από αρκετές χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Βραζιλίας. Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής επίσημη αίτηση ασύλου.

Ο Σνόουντεν διαμένει αυτές τις ημέρες στη Ρωσία και το προσωρινό άσυλο που του έχει χορηγηθεί λήγει τον Αύγουστο. Η Ουάσινγκτον έχει κατασχέσει το αμερικανικό του διαβατήριο κι ως εκ τούτου οι πιθανές κινήσεις του σε άλλες χώρες είναι περιορισμένες.

Στην ίδια συνέντευξη, ο καταζητούμενος πληροφοριοδότης ξεκαθάρισε ότι δεν θα προσφέρει απόρρητα έγγραφα σε καμία χώρα με αντάλλαγμα την παροχή ασφαλούς καταφυγίου γιατί το πολιτικό άσυλο πρέπει να χορηγείται για ανθρωπιστικούς λόγους. Ωστόσο, είπε ότι έχει στην κατοχή του περισσότερα έγγραφα να δώσει στη δημοσιότητα σχετικά με τις παρακολουθήσεις από τις ΗΠΑ σε χώρες περιλαμβανομένων της Βρετανίας και της Βραζιλίας.

Όταν από τα έγγραφα που δημοσιοποίησε τον περασμένο χρόνο προέκυψε ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες κατασκόπευαν τη Βραζιλία, η Πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ ματαίωσε επίσημη επίσκεψή της στην Ουάσινγκτον.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο NBC, ο Σνόουντεν δήλωσε θετικός στο ενδεχόμενο να του δοθεί αμνηστία ή χάρη και είπε ότι θα ήθελε να επιστρέψει στην πατρίδα του κάποια στιγμή. Η κυβέρνηση Ομπάμα δηλώνει ότι ο Σνόουντεν είναι ευπρόσδεκτος, αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα δικαστεί για την αποκάλυψη ευαίσθητων πληροφοριών οι οποίες -όπως υποστηρίζει- βοήθησαν τους εχθρούς των ΗΠΑ.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 2 Ιουνίου 2014, 14:09