Οι 56 βουλευτές του Σκωτικό Εθνικό Κόμμα (SNP) -του άλλου μεγάλου νικητή των βρετανικών εκλογών εκτός από τους Τόρις- πόζαραν το Σάββατο για μια ιστορική φωτογραφία σε προάστιο του Εδιμβούργου, δηλώνοντας ότι «η φωνή της Σκωτίας θα αντηχήσει πιο δυνατά από ποτέ» στο Ουέστμινστερ.

Η επικεφαλής του κόμματος, Νίκολα Στέρτζεον, τονίζει ότι η Σκωτία «δεν θα βρεθεί πια στο περιθώριο, ούτε θα αγνοηθεί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Στέρτζεον δήλωσε ότι η νίκη του SNP που είχε ως αποτέλεσμα να καταλάβει το κόμμα της όλες τις έδρες εκτός από τρεις στον Βορρά, δίνει στους σκωτσέζους εθνικιστές «μία εντολή σε πρωτοφανές επίπεδο για οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα, όχι μόνο στη Σκωτία, αλλά και σε όλη τη Βρετανία».

Στην περίφημη γέφυρα του ποταμού Φορθ η Νίκολα Στέρτζεον, πρόεδρος του SNP, παρουσίασε τον «στρατό του σκωτσέζικου καρώ». Μέχρι πρότινος το SNP μετρούσε μόλις έξι βουλευτές στη βρετανική βουλή, όμως στις εκλογές της 7ης Μαΐου κατάφερε να κερδίσει τις 56 από τις 59 έδρες που αντιστοιχούν στη Σκωτία.

Η Στέρτζεον πρόσθεσε ότι το κόμμα της «θα προστατεύσει τα συμφέροντα των Σκοτσέζων» και θα κάνει τα πάντα για «να τερματιστεί η πολιτική λιτότητας» της συντηρητικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρόλα αυτά δεν είπε τίποτε περί ανεξαρτησίας της Σκωτίας, βασικό στόχο του SNP, ή για το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος μετά από αυτό που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο.

Ένα νέο δημοψήφισμα δεν περιλαμβανόταν στο προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματος, αν και είναι κάτι που επιθυμούν πολλοί ψηφοφόροι. Όμως η επανεκλογή του Κάμερον και η δέσμευσή του να πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ ενδέχεται να φέρουν και πάλι στο προσκήνιο το αίτημα της Σκωτίας.

«Θα εκπροσωπήσουμε όλους τους πολίτες της περιοχής μας, αυτούς που ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτητοποίησης στο δημοψήφισμα και αυτούς που ψήφισαν κατά», διαβεβαίωσε η Στάρτζον.

«Το μήνυμά μας στο Ουεστμίνστερ είναι απλό, το μήνυμά μας στους πολιτικούς των άλλων κομμάτων στο Ουεστμίνστερ είναι αυτό: Δεν θα μπει πια η Σκωτία στο περιθώριο, ούτε θα αγνοηθεί στο Ουεστμίνστερ. Η φωνή μας θα ακουστεί. Θα προστατευθούν τα συμφέροντά μας» τόνισε.

Το SNP αναμένει τις επόμενες κινήσεις του Κάμερον, ο οποίος επανέλαβε την Παρασκευή τη δέσμευσή του να μεταβιβάσει νέες εξουσίες στη Σκωτία. Πάντως, ο Κάμερον είπε ότι θα ηγηθεί της Βρετανίας ως «ένα έθνος».

«Έπειτα από τα όσα έγιναν την Πέμπτη και όπως ήδη είπα χθες στον Ντέιβιντ Κάμερον στην τηλεφωνική μας επικοινωνία, η αντιμετώπιση της Σκωτίας από το Ουέστμινστερ δεν μπορεί να παραμείνει ίδια», προειδοποίησε η Στάρτζον.

«Θα χρειαστούν σημαντικές υποχωρήσεις. Το Ουέστμινστερ δεν θα μπορέσει να αγνοήσει τη φωνή της Σκωτίας», επεσήμανε από την πλευρά του ο Άλεξ Σάλμον πρώην πρόεδρος του SNP.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης