Ως «αποτρόπαιες, αλλά απαραίτητες» χαρακτήρισε κυνικά τις πράξεις του o Άντερς Μπέχριγκ Μπρέιβικ, κατά την ανάκρισή του από την Αστυνομία. Χωρίς δείξει ίχνος μετάνοιας δηλώνει ότι τους «σκότωσα γιατί ήθελα να αλλάξω την κοινωνία», ενώ η αντιτρομοκρατική διεξάγει νέα επιχείρηση η οποία συνδέεται με τις επιθέσεις.

«Είπε ότι πιστεύει πως οι ενέργειές του είναι αποτρόπαιες, αλλά θεωρούσε ότι ταυτοχρόνως ήταν απαραίτητες» δήλωσε σε νορβηγικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Γκίαρ Λίπσταντ δικηγόρος που έχει αναλάβει την υπεράσπιση του Μπρέιβικ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε κατάσταση σοκ δήλωσε ότι βρίσκεται ο πατέρας του Νορβηγού που κατηγορείται για τις επιθέσεις που προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 92 ανθρώπων στη Νορβηγία, ο οποίος διευκρίνισε ότι έμαθε για την ανάμειξη του γιου του μέσω των εφημερίδων στο ίντερνετ, γράφει νορβηγική εφημερίδα.

Ο πατέρας του δράστη είναι συνταξιούχος και μένει στη Γαλλία και όπως είπε στην εφημερίδα δεν είχε καμία επαφή με το γιο του από το 1995.

Ο 32χρονος δράστης θα οδηγηθεί στο δικαστήριο τη Δευτέρα και εκεί θα δώσει εξηγήσεις για τα κίνητρα της διπλής δολοφονικής επίθεσης της Παρασκευής, που έχει ως απολογισμό 92 νεκρούς και 97 τραυματίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σοκαρισμένη η Νορβηγία, έπειτα από τη διπλή τραγωδία που εκτυλίχθηκε την Παρασκευή, παρακολούθησε την επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των νεκρών της διπλής επίθεσης,  που τελέστηκε σήμερα στον καθεδρικό ναό του Όσλο. Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες στη χώρα, ενώ πολλοί Νορβηγοί έχουν εναποθέσει λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων έξω από τον καθεδρικό.

Σχεδίαζε για χρόνια το μακελειό

Όπως φαίνεται από τις βιογραφικές του σημειώσεις που είχε δημοσιεύσει στο Ίντερνετ και τώρα αποτελεί αποδεικτικό υλικό, ο συλληφθείς προετοίμαζε τις πράξεις του από το φθινόπωρο του 2009.

 Μέσα σε 1500 σελίδες, λέει μεταξύ άλλων ότι, «η τρομοκρατία είναι ένα μέσο να αφυπνιστούν οι μάζες» και αυτό που πίστευε ήταν ότι θα καταγράφονταν στη συνείδηση του κόσμου «ως το χειρότερο τέρας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Η αστυνομία της Νορβηγίας ανακοίνωσε ότι ο συλληφθείς για τις επιθέσεις στο Οσλο δήλωσε ότι έδρασε μόνος του.

«Ομολόγησε τις πράξεις του και υποστηρίζει ότι έδρασε μόνος του, αλλά η αστυνομία πρέπει να διασταυρώσει τα όσα λέει. Κάποιες από τις μαρτυρίες  στο νησί μας κάνουν να μην είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι ο δράστης ήταν ένας», ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Μέχρι στιγμής, η Νορβηγία θρηνεί 92 νεκρούς, 93τραυματίες, ενώ αναζητούνται 4 αγνοούμενοι. Επτά άτομα τραυματίστηκαν θανάσιμα από την έκρηξη του παγιδευμένου οχήματος έξω από το κυβερνητικό κτήριο, ενώ 85 άνθρωποι δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ στη θερινή κατασκήνωση της νεολαίας των Εργατικών. Σύμφωνα με πληροφορίες από τα νορβηγικά πρακτορεία, η βόμβα είχε βάρος τουλάχιστον 500 κιλά.

Ο διευθυντής του νοσοκομείου του Όσλο ανακοίνωσε ότι χαρακτηρίζεται εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση των 20 από τους 30 τραυματίες από την έκρηξη οι οποίοι νοσηλεύονται.

Κυνική ομολογία

Το απόγευμα του Σαββάτου, ο 32χρονος συλληφθείς, πρώην μέλος του ακροδεξιού «Κόμματος της Προόδου», συγκεκριμένα της νεολαίας του, το οποίο αναπτύσσει θέσεις κατά της μετανάστευσης, ομολόγησε τις Άντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικπράξεις του και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ίδιο το κόμμα, σημειώνει πως ο Άντερς Μπέχριγκ Μπρέιβικ ανήκε στον κομματικό μηχανισμό από το 1999, έως ότου διαγράφηκε, στη διάρκεια του 2006, ασχολούμενος με τα θέματα της νεολαίας κατά την τριετία 2002-2004.

Η Νορβηγία έχει βυθιστεί σε βαρύ πένθος μετά τις δύο δολοφονικές επιθέσεις. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Γενς Στόλτενμπεργκ, συντετριμμένος από την τραγωδία, συναντήθηκε το Σάββατο στο νησί Ουτόγια με επιζήσαντες της δολοφονικής μανίας του 32χρονου δράστη, ο οποίος σκιαγραφείται ως ακροδεξιός, φονταμενταλιστής και εχθρός του Ισλάμ.

«Ζω από θαύμα»

Η zougla.gr επικοινώνησε με δύο Έλληνες οι οποίοι τα τελευταία χρόνια ζουν και εργάζονται στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας. Ένας εξ αυτών μοιράστηκε μαζί μας το παρ’ ολίγον μοιραίο ραντεβού του. Λίγα λεπτά πριν από την έκρηξη, ο κ. Γιάννης Μπαρμπαντώνης, πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας, είχε ραντεβού σε απέναντι κτήριο, μόλις 30 μέτρα από το σημείο της έκρηξης. Όπως αναφέρει, το ραντεβού είχε προγραμματιστεί για τις 16:00 μ.μ.. Η έκρηξη σημειώθηκε στις 15:29, οπότε ως εκ θαύματος δεν βρέθηκε στην περιοχή. Παράλληλα, ο ίδιος αποκαλύπτει ότι Έλληνας που σύχναζε σε καφετέρια, σε μικρή απόσταση από το κυβερνητικό κτήριο όπου έγινε η έκρηξη, τραυματίστηκε από τα θραύσματα στο χέρι.

Ακούστε τη μαρτυρία-ντοκουμέντο

Η κα Γέμμου Βασιλική, μέλος της ελληνικής κοινότητας του Όσλο, έφθασε πολύ κοντά στον τόπο της τραγωδίας, τα πρώτα λεπτά. Μας περιγράφει πώς έζησε τις σκηνές που εκτυλίχθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Ακούστε τι δήλωσε στη zougla.gr

Από τον παράδεισο στην κόλαση

Δραματικές στιγμές έζησαν όσοι βρέθηκαν στο νησί Ουτόγια το απόγευμα της Παρασκευής. Σκηνές που δεν τις χωρά εύκολα ανθρώπινους νους. Οι μαρτυρίες όσων κατάφεραν να ξεφύγουν από τη μανία του παράφρονα είναι συγκλονιστικές.

Οι πρώτοι μάρτυρες της τραγωδίας ανέφεραν πως το μαρτύριο των πυροβολισμών διήρκεσε για περίπου μία ώρα. Ο δράστης είχε μεταμφιεστεί σε αστυνομικό και πυροβολούσε αδιακρίτως.

Αμοντάριστα πλάνα από το νησί Ουτόγια:

Η 21χρονη Νικολίν Μπέρτζε, με δραματικό τόνο, είπε: «Τα μικρά παιδιά δεν αντέδρασαν όταν άκουσαν τους πρώτους πυροβολισμούς. Πιστεύαμε ότι ακούγαμε πυροτεχνήματα. Όταν ο κόσμος άρχισε να τρέχει και να ουρλιάζει, τότε μόνο κατάλαβα τι είχε συμβεί».

Aκούστε τους πυροβολισμούς την ώρα που ο δράστης εκτελεί τα θύματά του:

Ο δράστης ζήτησε από τους συγκεντρωμένους να σταθούν μπροστά του και, αφού αυτοί τον υπάκουσαν, άρχισε να τους πυροβολεί, ενώ ο κόσμος έπεφτε στο νερό, προσπαθώντας να διαφύγει κολυμπώντας, ή κρυβόταν στους θάμνους και τα δέντρα.

Ερευνούν το παρελθόν του δράστη

Στοιχεία που συγκεντρώθηκαν μαρτυρούν ότι ο συλληφθείς σχεδίαζε καιρό τις επιθέσεις. Εταιρεία λιπασμάτων ανακοίνωσε ότι ο δράστης είχε αγοράσει έξι τόνους νιτρικής αμμωνίας τον Μάιο.

Ορισμένα είδη αγροτικών λιπασμάτων, όπως το συγκεκριμένο, έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την παρασκευή εκρηκτικών. Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ είχε κάνει την παραγγελία αυτή μέσω της εταιρείας αγροτικής παραγωγής που είχε ιδρύσει, όπως διευκρίνισε η εταιρεία λιπασμάτων. Ο 32χρονος συνελήφθη από τις ειδικές δυνάμεις στο Ουτόγια, δυτικά του Όσλο, μετά την επίθεσή του στο συνέδριο της νεολαίας του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος.

Η κυβέρνηση συνεργάζεται με ξένες υπηρεσίες πληροφοριών, για να διαπιστωθεί εάν υπήρξε οποιαδήποτε διεθνής ανάμειξη στις επιθέσεις.

Αποτέλεσμα οργανωμένου σχεδίου η επίθεση

Από το φθινόπωρο του 2009 προετοίμαζε τη διπλή επίθεση στο κέντρο και στα περίχωρα της πρωτεύουσας της Νορβηγίας, σύμφωνα με βιογραφικές του σημειώσεις που είχε δημοσιεύσει στο Διαδίκτυο.

Μέσα σε 1500 σελίδες, τις οποίες προμηθεύτηκε το γαλλικό πρακτορείο, ο 32χρονος Νορβηγός που έσπειρε τον θάνατο και τον πανικό στη Νορβηγία, με αποτέλεσμα 92 άνθρωποι μέχρι στιγμής να χάσουν τη ζωή τους ανέφερε ότι «η τρομοκρατία είναι ένα μέσο να αφυπνιστούν οι μάζες». Παράλληλα, υπογράμμιζε ότι θα καταγράφονταν στη συνείδηση του κόσμου «ως το χειρότερο τέρας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Τη Δευτέρα η έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας

«Στυγερές, αλλά απαραίτητες» χαρακτηρίζει, σύμφωνα με το δικηγόρο του, Γκήαρ Λίπσταντ, τις πράξεις του ο Μπέρινγκ Μπρέιβικ, σε βάρος του οποίου έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για τη διπλή φονική επίθεση στην περιοχή του Όσλο.

«Είπε ότι πιστεύει πως οι ενέργειές του είναι αποτρόπαιες, αλλά θεωρούσε ότι ταυτοχρόνως ήταν απαραίτητες» δήλωσε στο TV2 , ο δικηγόρος που έχει αναλάβει την υπεράσπιση του φερόμενου ως δράστη, της «χειρότερης σφαγής που έγινε στη Νορβηγία μετά από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου», όπως έγραψε το μεγαλύτερο μέρος του νορβηγικού Τύπου.

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι ο πελάτης του θέλει να μιλήσει για τον εαυτό του και να εξηγήσει τις πράξεις του την προσεχή Δευτέρα, όταν και θα οδηγηθεί ενώπιον του δικαστηρίου.

Στην διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας οι δικαστικές Αρχές καλούνται να αποφασίσουν εάν ο φερόμενος ως δράστης ακροδεξιός Νορβηγός που κατηγορείται για τον θάνατο 92 ανθρώπων, θα παραμείνει υπό κράτηση μέχρι την έναρξη της δίκης.

To προφίλ του δράστη της διπλής επίθεσης

«Ένα άτομο με πίστη ισοδυναμεί με 100.000 που έχουν μόνο ενδιαφέροντα» έγραφε στον λογαριασμό του στο Twitter ο δράστης της διπλής επίθεσης στο Όσλο, Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ.

Ο 32χρονος φυσικά δεν αναφέρεται γενικά και αόριστα στη θρησκευτική πίστη ή έστω στη χριστιανική, αλλά ειδικά στο δόγμα του προτεσταντισμού, το οποίο πίστευε με φανατισμό.

Μανιώδης κομπιουτεράς, παίκτης video games, αλλά και μπόντι μπίλντερ, κυνηγός και σκοπευτής είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του.

Οι πολιτικές πεποιθήσεις του, που ανάγονται στον χώρο της ακροδεξιάς και η απέχθειά του για τους αλλοδαπούς και το Ισλάμ, σε συνδυασμό με τη βαθιά προσήλωση στο δόγμα του προτεσταντισμού, του προσδίδουν τον χαρακτηρισμό «φονταμενταλιστής».

Αυτό δεν τον εμπόδιζε, βέβαια, να είναι άριστος γνώστης του Χρηματιστηρίου, στο οποίο έπαιζε τακτικά.

O διεθνής Τύπος και ειδικότερα ο γαλλικός παρουσιάζουν τον Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ ως ένα «φρούτο της εποχής» μας. Η περίπτωση Μπρέιβικ, που μοιάζει πολύ με αυτή του βομβιστή της Οκλαχόμα, βρίσκεται στον αντίποδα του ισλαμιστή φονταμενταλιστή. Είναι ο λευκός, ξανθός ακτιβιστής που πολεμάει για τη «σωτηρία της φυλής και της θρησκείας», όμως είναι πλήρως προσαρμοσμένος στις απαιτήσεις της εποχής, όπως δείχνει η ενασχόλησή του με τους υπολογιστές και το χρηματιστήριο.

Δημοσίευμα της εφημερίδας «Verdens Gang» επικαλείται φίλο του συλληφθέντος, ο οποίος λέει ότι ο 32χρονος έγινε ακροδεξιός πριν από λίγα χρόνια, ότι εξέφραζε ακραίες εθνικιστικές απόψεις σε συζητήσεις στο Διαδίκτυο και ότι ήταν πολέμιος της άποψης ότι άνθρωποι με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο μπορούν να συνυπάρξουν.

Η σελίδα του δράστη στο Facebook έχει μπλοκαριστεί, ωστόσο σε αυτήν ο ίδιος ανέφερε ως ενδιαφέροντά του το μπόντι-μπίλντινγκ, τις συντηρητικές πολιτικές θέσεις και τη μασονία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης