Σόιμπλε: «Θέλω να παραμείνω στο Υπουργείο Οικονομικών»

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου 2013, 11:43
Σόιμπλε: «Θέλω να παραμείνω στο Υπουργείο Οικονομικών»
Μπορεί τα ονόματα των υπουργών που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού στο Βερολίνο να θεωρούνται επτασφράγιστο μυστικό, έως ότου η κομματική βάση των Σοσιαλδημοκρατικών, σε εσωκομματικές εκλογές, αποφανθεί για την προγραμματική συμφωνία, ωστόσο οι φήμες που κυκλοφορούν θέλουν τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να παραμένει στο πόστο του και την επόμενη τετραετία.

Το επιβεβαιώνει -εμμέσως πλην σαφώς- και ο ίδιος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη που παραχωρεί στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Handelsblatt», ο οποίος εκφράζει την προθυμία του να συνεχίσει στο ίδιο υπουργείο.

«Αν η καγκελάριος Μέρκελ μού προσφέρει τη θέση, τότε δεν πρόκειται να την απορρίψω. Για μένα ήταν πολύ σημαντικό να περιμένω για να δω αν η βάση είναι υπέρ μιας σταθερής δημοσιονομικής πολιτικής. Κατά την άποψή μου αυτή η προϋπόθεση έχει εκπληρωθεί» δηλώνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Τα ονόματα που θα αναλάβουν υπουργικά χαρτοφυλάκια θα δοθούν στη δημοσιότητα περί τα μέσα Δεκεμβρίου. Ο Σόιμπλε αποκαλύπτει ότι συμβούλευσε το κόμμα του, το Χριστιανοδημοκρατικό, να κρατήσει το Υπουργείο Οικονομικών ακόμη και σε περίπτωση συγκρότησης κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού και διαβεβαιώνει ότι δεν έχει πληροφορίες για το πώς και σε ποια κόμματα της νέας κυβέρνησης θα μοιραστούν τα υπουργεία. «Κάνετε λάθος, αν νομίζετε ότι ξέρω περισσότερα από σας» σπεύδει να διευκρινίσει στην ίδια συνέντευξη.

Παράλληλα, προειδοποιεί για τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε περίπτωση χαλάρωσης των προσπαθειών να τεθούν κανόνες στον τραπεζικό τομέα. «Η δημιουργικότητα των τραπεζών για να ξεγλιστρήσουν από τους κανόνες συνεχίζει να είναι μεγάλη» δηλώνει στην «Handelsblatt». «Βέβαια, η αυστηροποίηση των κανόνων για τα ίδια κεφάλαια έχει συμβάλει στη σταθερότητα και οι τράπεζες θεωρούν ότι επαρκούν, αλλά εγώ όμως θα πω στα χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα ότι δεν ήταν τα κράτη που προκάλεσαν την κρίση αλλά οι τράπεζες. Γι’ αυτό η ρύθμιση του τραπεζικού τομέα θα συνεχιστεί» προσθέτει.

Ο Σόιμπλε εκφράζει επίσης τον σκεπτικισμό του για την επίσπευση υιοθέτησης του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών στην Ευρώπη. «Υποστηρίζουμε με όλες τις δυνάμεις μας τον συγκεκριμένο φόρο, αλλά στην πραγματικότητα στο απώτερο μέλλον δεν θα αποφέρει το ποθούμενο ποσό» σημειώνει.

Εκφράζει, τέλος, την αμφιβολία του για το εάν στο επόμενο Ecofin θα επιτευχθεί συμφωνία για τον κεντρικό πυλώνα της τραπεζικής ένωσης που είναι ο ενιαίος μηχανισμός εκκαθάρισης και εποπτείας των τραπεζών. «Ίσως χρειαστούν συνεδριάσεις και τη νύχτα, όμως επιθυμία μας είναι η εξεύρεση λύσης εντός της χρονιάς» αναφέρει ο Β. Σόιμπλε.

Πηγή: Deutsche Welle

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου 2013, 12:50