Ένας από τους Ταλιμπάν που παραλίγο να τερματίσουν τη ζωή της, αποφάσισε να εξηγήσει στη Μαλάλα Γιουσαφζάι γιατί έγινε στόχος τους. Έτσι απλά, έστειλε μία ανοιχτή επιστολή στη 16χρονη Πακιστανή που διεκδικεί το δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση.

Χωρίς να της ζητά συγνώμη, αλλά εκφράζοντας την μεταμέλειά του γιατί δεν την είχε προειδοποιήσει, ο Αντνάν Ρασίντ ανέλαβε να της εξηγήσει. Πρόκειται για πρώην αξιωματικό της Αεροπορίας του Πακιστάν, που έχει καταδικαστεί το 2003 για την απόπειρα δολοφονίας του τότε προέδρου της χώρας και ήταν ανάμεσα σε εκείνους που δραπέτευσαν πρόσφατα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μαλάλα ήταν 15 χρονών όταν οι Ταλιμπάν αποφάσισαν να μπουν στο σχολικό λεωφορείο που την μετέφερε στο σπίτι της και να την πυροβολήσουν στο κεφάλι. Χρειάστηκε να μεταφερθεί στο Λονδίνο- όπου ζει πια – και να νοσηλευτεί για μήνες.

Στην επιστολή του ο Ρασίντ υποστηρίζει πως δεν της επιτέθηκαν επειδή προσπαθούσε να προωθήσει το δικαίωμα στην εκπαίδευση, αλλά διότι οι Ταλιμπάν θεωρούσαν ότι έκανε καμπάνια εναντίον τους. Σε τέσσερις σελίδες κακογραμμένων αγγλικών, ο Ρασίντ καλεί την Μαλάλα να επιστρέψει στο Πακιστάν και να ακολουθήσει ένα σεμινάριο Ισλαμισμού για κορίτσια, προκειμένου να αφοσιωθεί στο σκοπό του Ισλάμ.

Μάλιστα, παραδέχεται πως οι Ταλιμπάν ανατινάσσουν σχολεία και λεωφορεία που μεταφέρουν μαθητές, αλλά επιχειρηματολόγησε υπέρ αυτών των φρικτών πράξεων λέγοντας πως συχνά χρησιμοποιούνται ως κρησφύγετα του στρατού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την προηγούμενη εβδομάδα, ανήμερα των 16ων γενεθλίων της, η Μαλάλα συγκίνησε με την ομιλία της στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη, καλώντας τους ηγέτες να φροντίσουν για την εκπαίδευση των παιδιών όλου του κόσμου.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης