Ένα νέο σώμα αρχαιολόγων τύπου… Ιντιάνα Τζόουνς πρόκειται να συγκροτήσει η Βρετανία, για να σώσει μνημεία της Μέσης Ανατολής από το μένος του Ισλαμικού Χαλιφάτου. Παράλληλα, οι Βρετανοί υπουργοί θα φέρουν «με την πρώτη ευκαιρία» στη Βουλή των Κοινοτήτων νομοθεσία που θα κυρώνει τη Σύμβαση της Χάγης του 1954 για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών σε περίπτωση ένοπλης σύρραξης – κάτι που όπως θα διαβάσετε παρακάτω ενδέχεται να ανακινήσει και το ζήτημα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζορτζ Όσμπορν εξήγγειλε ότι θα χρηματοδοτήσει άμεσα ένα «ταμείο προστασίας του πολιτισμού» και μέσω αυτού αρχαιολόγους ειδικευμένους στη σωστική αρχαιολογία, για να αποκαταστήσουν τους κατεστραμμένους θησαυρούς. 

Πιο συγκεκριμένα, οι Βρετανοί ειδικοί θα συνεργαστούν με συναδέλφους τους στο Ιράκ, στη Συρία και στη Λιβύη προκειμένου να εντοπίσουν τι μπορεί να διασωθεί. Επιπλέον θα αποτυπώσουν ψηφιακά διάφορα αρχαία μνημεία, ώστε να τα αποκαταστήσουν ή, εφόσον αυτό δεν είναι δυνατό, τουλάχιστον να δώσουν στις μελλοντικές γενιές την ευκαιρία να δουν τη χαμένη τους κληρονομιά. 

Χθες το βράδυ πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν ότι το νέο ταμείο «θα προστατέψει την κληρονομιά χωρών που πλήττονται από συρράξεις ή κινδυνεύουν από επίθεση για ιδεολογικούς λόγους». Ο προϋπολογισμός του ταμείου πάντως δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Βρετανοί ειδικοί θα αποτυπώσουν ψηφιακά τα αρχαία μνημεία για να τα αποκαταστήσουν ή τουλάχιστον να δώσουν στις μελλοντικές γενιές την ευκαιρία να δουν τι έχασανΕπικεφαλής της πρωτοβουλίας είναι ο υπουργός Πολιτισμού Τζον Γουίτινγκντεϊλ, ο οποίος αναμένεται να συγκαλέσει διάσκεψη για το ζήτημα μέσα στο καλοκαίρι. «Ενώ προτεραιότητα του ΗΒ θα παραμείνει το ανθρώπινο κόστος αυτών των συγκρούσεων, δεν αμφιβάλλω ότι πρέπει να κάνουμε επίσης ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε περαιτέρω καταστροφές πολιτιστικών αγαθών. Η απώλεια της κληρονομιάς μιας χώρας απειλεί την ίδια την ταυτότητά της» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βρετανός υπουργός Πολιτισμού, αναφορικά με το νέο σώμα αρχαιολόγων αλλά και την κύρωση της Συνθήκης της Χάγης.

Το Ισλαμικό Χαλιφάτο έχει καταστρέψει πλήθος μνημείων και αρχαιοτήτων –ανάμεσά τους και θησαυροί από την εποχή του βασιλιά Σολομώντα και των αρχαίων Περσών, Ελλήνων ή Ρωμαίων– με το επιχείρημα ότι «προάγουν την ειδωλολατρία»…


Φανατικοί υποστηρικτές του Ισλαμικού Χαλιφάτου καταστρέφουν αρχαία αγάλματα «επειδή προάγουν την ειδωλολατρία»… 

Ο Νιλ Μακγκρέγκορ, διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, είπε ότι συνεργάζεται με συναδέλφους του στο Ιράκ για ένα πρόγραμμα Διαχείρισης Πολιτισμικής Κληρονομιάς Εκτάκτου Ανάγκης, στο πλαίσιο του οποίου θα δημιουργηθεί ειδικό σώμα σωστικής αρχαιολογίας στη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Όπως σχολιάζει ο κριτικός τέχνης Στίβεν Μπέιλι, «Θυμόμαστε τους πολιτισμούς από τα τεχνουργήματά τους. Τι θαυμάσιος αντίλογος στον μηδενισμό, να ξαναφτιάχνουμε όσα αυτός κατέστρεψε».


Αυτός ο 1.900 ετών λέοντας, που κοσμούσε την Παλμύρα μέχρι την πρόσφατη επέλαση των τζιχαντιστών, ήταν αφιερωμένος σε θεά των προϊσλαμικών Αράβων

Θα… καθαρίσουν οι Βρετανοί Ιντιάνα Τζόουνς και για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα;

Το θέμα της βρετανικής σωστικής επέμβασης για τις αρχαιότητες της Μέσης Ανατολής και μαζί της κύρωσης της Σύμβασης της Χάγης του 1954 αφορά όμως και την Ελλάδα. Κι αυτό γιατί στην ίδια σύμβαση, την οποία η Βρετανία αρνούνταν μέχρι πρόσφατα να κυρώσει, στηρίζονται πολλά από τα επιχειρήματα υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα.

Η Σύμβαση για την Προστασία Πολιτιστικών Αγαθών σε περίπτωση Ένοπλης Σύρραξης υιοθετήθηκε στη Χάγη το 1954, ως συνέπεια μαζικών καταστροφών πολιτιστικής κληρονομιάς στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, υιοθετήθηκε δε μαζί με ένα Πρωτόκολλο που αφορά την παρεμπόδιση της εξαγωγής πολιτιστικών αγαθών από κατεχόμενα εδάφη και τη διασφάλιση της επιστροφής τέτοιων αγαθών στα κράτη από τα οποία είχαν μετακινηθεί.

Η Σύμβαση της Χάγης (1954) και το Πρωτόκολλό της όπως κυρώθηκαν από την Ελλάδα με τον Ν. 1114/1981

Καθώς μάλιστα η Ελλάδα διανύει την τρίτη θητεία της στη 12μελή Διακυβερνητική Επιτροπή του Β΄ Πρωτοκόλλου στη Σύμβαση της Χάγης, θητεία που λήγει το 2017, έχει επιπλέον λόγους για να καλέσει τη Βρετανία να ακολουθήσει και στην Ευρώπη τις αρχές που επικαλείται στη Μέση Ανατολή…

Πηγή: Daily Mail, UNESCO, ΥΠΠΟ 

 Επιμέλεια: Βάννα Μπρούσαλη

Δείτε ακόμη:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης