Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, ενεργώντας «σε νόμιμη αυτοάμυνα» έπειτα από επίθεση που δέχθηκαν στρατιώτες τους από μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης Σεμπάμπ, στην επαρχία Κάτω Τζούμπα της νότιας Σομαλίας, εξαπέλυσαν αεροπορική επιδρομή κατά την οποία σκοτώθηκαν 18 ισλαμιστές μαχητές, ανακοίνωσε το μεικτό στρατηγείο που είναι αρμόδιο για την Αφρική (USAFRICOM).

Σομαλοί στρατιώτες που συνόδευαν τους άνδρες των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ σκότωσαν άλλους δύο ισλαμιστές μαχητές στη μάχη αυτή, που έγινε την Παρασκευή, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το αεροπορικό πλήγμα έγινε εναντίον εξτρεμιστών αφού δυνάμεις των ΗΠΑ και των εταίρων τους δέχθηκαν επίθεση», και «σε συντονισμό με τη σομαλική ομοσπονδιακή κυβέρνηση», σύμφωνα με μια ανακοίνωση της USAFRICOM. «Εκτιμούμε ότι ουδείς άμαχος τραυματίστηκε ή σκοτώθηκε», προστίθεται.

Η μάχη εκτυλίχθηκε περίπου 50 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Κισμάγιο. Οι δυνάμεις των ΗΠΑ διεξάγουν επιχειρήσεις εναντίον των μελών της Σεμπάμπ, που δηλώνει πίστη στην αλ Κάιντα, στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων και μιας δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία, την AMISOM, που είχε αναπτυχθεί στη χώρα το 2007.

Η Σεμπάμπ, η οποία ορκίζεται πίστη στην Αλ Κάιντα, επιδιώκει την ανατροπή της αδύναμης κυβέρνησης της Σομαλίας, η οποία υποστηρίζεται από τη Δύση και την ισχυρή δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης, και να επιβάλλει τη δική της ακραία εκδοχή του ισλαμικού νόμου στη χώρα αυτή στο Κέρας της Αφρικής.
Αφού εκδιώχθηκε το 2011 από την πρωτεύουσα Μογκαντίσου, η Σεμπάμπ έχασε κατόπιν τα περισσότερα από τα προπύργιά της, αλλά συνεχίζει να ελέγχει αχανείς αγροτικές περιοχές, από όπου εξαπολύει συχνά επιθέσεις ανταρτοπολέμου και επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δύο αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικά εξερράγησαν το Σάββατο στην καρδιά της σομαλικής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του και άλλος ένας να τραυματιστεί. Τα δύο θύματα επέβαιναν στο ένα από τα δύο αυτοκίνητα-βόμβες. Η Σεμπάμπ ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις.

Εξάλλου την Παρασκευή, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις στη Μογκαντίσου, ανάμεσά τους μια φοιτήτρια πανεπιστημίου η οποία εκτελέστηκε μέσα στην τάξη της από δύο άνδρες με πιστόλια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης