Σομαλία: Αμερικανική αεροπορική επιδρομή σκότωσε 37 μέλη της οργάνωσης Σεμπάμπ

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2018, 04:40
Σομαλία: Αμερικανική αεροπορική επιδρομή σκότωσε 37 μέλη της οργάνωσης Σεμπάμπ
Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε την Τρίτη ότι διεξήγαγε στη Σομαλία δύο αεροπορικές επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Σεμπάμπ, σκοτώνοντας 37 εξ αυτών.

Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί, που έγιναν τη Δευτέρα, όχι μακριά από το Ντεμπάτσιλε, δεν προκάλεσαν «θανάτους ή τραυματισμούς μεταξύ των αμάχων», διαβεβαίωσε το μικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την Αφρική (USAFRICOM).

«Εκτιμούμε αυτήν τη στιγμή ότι το πρώτο πλήγμα είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 27 μαχητές» ανέφερε η AFRICOM, προσθέτοντας ότι ο βομβαρδισμός αυτός ήταν «σχεδιασμένος από καιρό».

Το δεύτερο πλήγμα στοίχισε τη ζωή σε άλλους 10 μαχητές, σύμφωνα με το διοικητήριο που είναι αρμόδιο για την Αφρική.

Αυτοί οι βομβαρδισμοί «ακριβείας», που εξαπολύθηκαν στο πλαίσιο της αμερικανικής «υποστήριξης» προς τη σομαλική κυβέρνηση, «μειώνουν τη δυνατότητα της Σεμπάμπ να προετοιμάζει μελλοντικές επιθέσεις, αποσταθεροποιούν το δίκτυο επιρροής της και περιορίζουν τα περιθώρια ελιγμών της στην περιοχή», κατά τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.

Στα μέσα του Οκτωβρίου, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι σε έναν αεροπορικό βομβαρδισμό που εξαπέλυσε σκοτώθηκαν 60 μέλη της Σεμπάμπ, οργάνωσης η οποία έχει ορκιστεί πίστη στην αλ Κάιντα. Επρόκειτο για τον πιο πολύνεκρο βομβαρδισμό που έχουν κάνει οι δυνάμεις της Ουάσινγκτον εναντίον της Σεμπάμπ από την 21η Νοεμβρίου 2017, όταν είχαν σκοτωθεί 100 «τρομοκράτες», πάντα κατά τον αμερικανικό στρατό.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον πόλεμο εναντίον της Σεμπάμπ τον οποίο διεξάγει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Σομαλίας με τη βοήθεια της δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία, της AMISOM, που είναι παρούσα στη χώρα αυτή στο Κέρας της Αφρικής από το 2007.

Η Σεμπάμπ επιδιώκει την ανατροπή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, που υποστηρίζεται από τη Δύση και 20.000 άνδρες της AMISOM, προκειμένου να επιβάλει τη δική της ακραία εκδοχή του ισλαμικού νόμου στη χώρα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2018, 04:40