Μια διπλή βομβιστική επίθεση διέπραξαν τη Δευτέρα μέλη μιας ισλαμιστικής οργάνωσης στη Σομαλία, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 12 πολίτες να βρουν τον θάνατο, στην πρώτη σημαντική επίθεση στην οποία προχώρησαν μετά το θάνατο του ηγέτη τους την περασμένη εβδομάδα, για την οποία ορκίστηκαν εκδίκηση.

Οι δύο επιθέσεις, που έγιναν μέσα σε μία ώρα, είχαν στόχο μια αυτοκινητοπομπή της Αφρικανικής Ένωσης και μια αυτοκινητοπομπή της αστυνομίας. Από τις επιθέσεις, που έγιναν με αυτοκίνητα-βόμβες, επλήγησαν ωστόσο λεωφορεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλοι τουλάχιστον 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν στις επιθέσεις, η μία εκ των οποίων είχε στόχο άνδρες της δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία (AMISOM).

Η αλ Σεμπάμπ, τα μέλη της οποίας ορκίστηκαν να εκδικηθούν τον «εμίρη» τους, τον Άχμεντ Άμπντι Γκοντάν, ο οποίος σκοτώθηκε την 1η Σεπτεμβρίου σε αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα, ανέλαβε την ευθύνη για την ενέργεια.

Ανάμεσα στους τραυματίες είναι δύο στελέχη της AMISOM.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αμπντουλαζίζ Αμπού Μούσαμπ, στρατιωτικός εκπρόσωπος της αλ Σεμπάμπ, ανέλαβε την ευθύνη για λογαριασμό της οργάνωσης εκδίδοντας μια ανακοίνωση στην οποία ανέφερε πως «με τη χάρη του Θεού, οι μουτζαχεντίν κατάφεραν σήμερα να διεξάγουν μια επιχείρηση κι έγιναν μάρτυρες στα προάστια του Μογκαντίσου».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τέσσερις Αμερικανοί και ένας Νοτιοαφρικανός είναι ανάμεσα στους νεκρούς, αλλά η πληροφορία αυτή δεν επαληθεύτηκε ούτε από τις αρχές, ούτε από αυτόπτες μάρτυρες.

Το Σάββατο η σομαλική κυβέρνηση προειδοποίησε για τον κίνδυνο να υπάρξει ένα κύμα τρομοκρατικών ενεργειών αντιποίνων από μέρους των Σεμπάμπ μετά τον θάνατο του ηγέτη τους.

Ο Άχμεντ Άμπντι Γκοντάν, ή Αμπού Ζουμπάιρ, 37 ετών, συμπεριλαμβανόταν στον κατάλογο των 10 πλέον καταζητούμενων τρομοκρατών τον οποίο καταρτίζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ήταν επικηρυγμένος από την Ουάσινγκτον για επτά εκατομμύρια δολάρια.

Οι Σεμπάμπ ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι ονόμασαν διάδοχό του τον Άχμεντ Ουμάρ Αμπού Ουμπέιντα. Ελάχιστα είναι γνωστά για τον νέο εμίρη των Σεμπάμπ, πέραν του ότι ήταν στενός συνεργάτης του Γκοντάν και ότι ανήκει σε αυτούς που τάσσονται υπέρ μιας πιο «σκληροπυρηνικής» γραμμής στους κόλπους της οργάνωσης.

Το δίκτυο της αλ Κάιντα, στο οποίο η σομαλική οργάνωση είχε ενταχθεί στις αρχές του 2012, εξέφρασε την υποστήριξή του στον νέο αρχηγό της Σεμπάμπ με μια ανακοίνωσή του —η αυθεντικότητα της οποίας δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί—, ενώ από τη δική τους πλευρά, οι Σομαλοί αντάρτες εξέφρασαν εκ νέου πίστη στον Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, τον ηγέτη της αλ Κάιντα.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης