Σομαλία: Εκστρατεία για τη φοίτηση 1 εκατ. παιδιών

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου 2013, 13:07
Σομαλία: Εκστρατεία για τη φοίτηση 1 εκατ. παιδιών
Οι Αρχές της Σομαλίας ξεκίνησαν σήμερα εκστρατεία με στόχο να πάρουν τον δρόμο για το σχολείο περίπου ένα εκατ. παιδιά στη χώρα, ανακοίνωσε η Unicef.

Η πρωτοβουλία «Go 2 School» (Πήγαινε στο σχολείο) άρχισε ταυτόχρονα στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου καθώς και στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της βόρειας Σομαλίας Χαργκέισα και Γκαρόβε.

Σύμφωνα με την Unicef, η εκστρατεία, η οποία θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια, έχει σκοπό να δώσει μια ευκαιρία για μάθηση στο ένα τέταρτο των παιδιών που σήμερα είναι εκτός σχολείου».

Το σχέδιο αυτό, συνολικού κόστους 117 εκατομμυρίων δολαρίων, περιλαμβάνει την ανέγερση και την ανακαίνιση σχολείων, την πρόσληψη και εκπαίδευση των δασκάλων, την τεχνική και επαγγελματική κατάρτιση των μεγαλύτερης ηλικίας παιδιών και ειδικά προγράμματα για τις κοινότητες των νομάδων.

Στη Σομαλία μόνο τέσσερα στα δέκα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο, σύμφωνα με την Unicef.

Μάλιστα, πολλά αρχίζουν το σχολείο πολύ πιο αργά από την ενδεδειγμένη ηλικία των 6 ετών και πολλά το σταματούν νωρίτερα.

«Πρόκειται για ένα φιλόδοξο, αλλά απαραίτητο και εφικτό πρόγραμμα» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Unicef στη Σομαλία Σικαντέρ Χαν.

«Η παιδεία είναι το "κλειδί" για το μέλλον της Σομαλίας. Έχουμε ήδη χάσει δύο γενιές. Μια μορφωμένη νεολαία είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες διατήρησης της ειρήνης και της ασφάλειας στη χώρα» τόνισε ο Χαν.

Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου 2013, 13:11