Την ανησυχία του για τα επίπεδα του υποσιτισμού στην πρωτεύουσα της Σομαλίας εξέφρασε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, προειδοποιώντας ότι οι οργανώσεις αρωγής δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες 350.000 ανθρώπων λόγω της έλλειψης επαρκούς χρηματοδότησης, της ξηρασίας και των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών στη χώρα.

Το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) ανέφερε παράλληλα πως η κυβέρνηση της Σομαλίας συγκρίνει την κατάσταση με εκείνη που είχε οδηγήσει στον λιμό του 2011, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 260.000 άνθρωποι, οι μισοί εκ των οποίων παιδιά κάτω των 5 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την έκθεση, οι υπηρεσίες αρωγής δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες των 350.000 ανθρώπων οι οποίοι έχουν καταφύγει στην Μογκαντίσου. Οι οργανώσεις αρωγής είναι αντιμέτωπες τόσο με την έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης, όσο και με τη βία στην πρωτεύουσα, που προσκόπτει τις παραδόσεις τροφίμων.

Οι αντάρτες της οργάνωσης αλ Σεμπάμπ, που επιδιώκουν να ανατρέψουν την υποστηριζόμενη από τη Δύση κυβέρνηση και να επιβάλουν ένα καθεστώς που θα τηρεί την ιδιαίτερα σκληρή εκδοχή του ισλαμικού νόμου που υποστηρίζουν, προχώρησαν σε μια σειρά επιθέσεων στην Μογκαντίσου στη διάρκεια του ραμαζανιού, το οποίο τελειώνει αυτή την εβδομάδα.

Λόγω της ξηρασίας και των συνεχιζόμενων συγκρούσεων, η έλλειψη τροφίμων αναμένεται να επιδεινωθεί σε περιοχές στη νότια και στη νοτιοανατολική Σομαλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα φέτος, οι δυνάμεις της Αφρικανικής Ένωσης εξαπέλυσαν μια νέα σειρά εκκαθαριστικών επιχειρήσεων για να απωθήσουν τους μαχητές της αλ Σεμπάμπ από διάφορες πόλεις. Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους εξαιτίας των συγκρούσεων. Αξιωματούχοι έχουν σημειώσει πως οι οχηματοπομπές που μεταφέρουν επισιτιστική βοήθεια συχνά δυσκολεύονται να φθάσουν σε πόλεις οι οποίες έχουν ανακαταληφθεί πρόσφατα.

Σύμφωνα με το OCHA ένα από τα ταμεία του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων εκταμίευσε πάνω από 21 εκατ. δολάρια για να υποστηρίξει τις προσπάθειες των οργανώσεων αρωγής στη Σομαλία, περιλαμβανομένης μιας εκστρατείας για την αντιμετώπιση ενός πρόσφατου ξεσπάσματος ιλαράς.

Συνολικά, το OCHA ανέφερε ότι έχει συγκεντρωθεί ένα ποσό το οποίο δεν ξεπερνάει το ένα τρίτο από τα 933 εκατ. δολάρια που χρειάζονται για το ανθρωπιστικό του έργο για το 2014 στη Σομαλία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης