Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ένοπλοι εξαπέλυσαν έφοδο χθες Κυριακή το βράδυ σε ξενοδοχείο κοντά στο προεδρικό παλάτι στη Μογκαντίσου, την πρωτεύουσα της Σομαλίας, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ανάμεσα στα θύματα είναι δυο πρόσωπα με διπλή, βρετανική και σομαλική υπηκοότητα, δήλωσε ο Μοχάμεντ Νταχίρ, αξιωματικός της σομαλικής αστυνομίας, στο Γερμανικό Πρακτορείο. Το ξενοδοχείο, στο οποίο συχνάζουν πολιτικοί, παρέμενε σε κατάσταση πολιορκίας αργά το βράδυ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας, ο Άχμεντ Μοχάμεντ Ντουντίς, είναι ανάμεσα στους τραυματίες, σύμφωνα με την αστυνομία.

 

Η τζιχαντιστική οργάνωση Σεμπάμπ («Νεολαία»), η οποία ορκίζεται πίστη στην Αλ Κάιντα και διεξάγει ανταρτοπόλεμο από το 2007 για να ανατρέψει την υποστηριζόμενη από τη Δύση ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ανέλαβε την ευθύνη για την ενέργεια, κάνοντας λόγο για συνεχιζόμενες μάχες μέσα στο ξενοδοχείο.

Η έφοδος στην καρδιά της πρωτεύουσας καταγράφηκε δύο ημέρες έπειτα από ευρείας κλίμακας επιχείρηση του στρατού της Σομαλίας στο κεντρικό τμήμα της χώρας στην οποία τουλάχιστον 100 μέλη της Σεμπάμπ, ανάμεσά τους δέκα ηγετικά τους στελέχη, σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το γενικό επιτελείο.

Τους τελευταίους μήνες, ο κυβερνητικός στρατός κλιμακώνει τις επιχειρήσεις του εναντίον της Σεμπάμπ, με την υποστήριξη παραστρατιωτικών ομάδων φυλών και πολιτών. Λέει πως σημειώνει εδαφικά κέρδη στο πλαίσιο του «ολοκληρωτικού πολέμου» που διεμήνυσε ότι θα εξαπέλυε τον Αύγουστο ο Σομαλός πρόεδρος Χασάν Σέιχ Μοχάμουντ.

Οι πολεμιστές της Σεμπάμπ διώχτηκαν το 2011 από τις κυριότερες πόλεις της χώρας —συμπεριλαμβανομένης της Μογκαντίσου— μεν, αλλά παραμένουν ριζωμένοι σε αχανείς περιοχές της επαρχίας από όπου εξαπολύουν συχνές και πολύνεκρες επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, κυβερνητικών αξιωματούχων και αμάχων, ιδίως στην πρωτεύουσα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης