«Οι Γερμανοί και ο Σόιμπλε έκαναν μαντάρα τη διάσωση της Ελλάδας»: Υπό αυτό το σκεπτικό ξετυλίγεται η δριμεία κριτική κατά της γερμανικής πολιτικής στο θέμα της διαχείρισης της ευρωκρίσης, του Τζορτζ Σόρος, ο οποίος διατυπώνει τις ενστάσεις του σχετικά με τις αντιφάσεις που εντοπίζονται στο πεδίο αντιμετώπισης της κρίσης του ευρώ και της Ελλάδας συγκεκριμένα.

«Ενώ κατά το ξέσπασμα της κρίσης, η Γερμανία πήρε στις “πλάτες” μεγάλο βάρος, εν συνεχεία η Γερμανίδα Καγκελάριος (και εδώ βρίσκεται και το μεγάλο σφάλμα της) ήλθε να πάρει πίσω τις υποσχέσεις αλληλεγγύης, αντιδρώντας στο ενδεχόμενο άμεσης στήριξης των χωρών της Νότιας Ευρώπης», αναφέρει ο Σόρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, όλα αυτά τα αναφέρει ο Τζορτζ Σόρος στο βιβλίο-συνέντευξη προς τον συντάκτη του Der Spiegel Γκρέγκορ-Πέτερ που έχει τίτλο «Στοιχηματίζοντας υπέρ της Ευρώπης». Στη σχετική σχολιαστική προδημοσίευση που φιλοξενεί η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, επισημαίνεται: «Έγκαιρα, πριν από τις ευρωεκλογές, ο επενδυτής παίρνει τον λόγο… και ξεκαθαρίζει τους λογαριασμούς του με την διαχείριση της ευρωκρίσης και κυρίως με τη γερμανική κυβέρνηση».

Στις συνομιλίες για το νέο βιβλίο, ο Σόρος αφήνει την απόγνωσή του να εκδηλωθεί, όπως παρατηρεί η Handelsblatt και διευκρινίζει ότι ο μεγαλοεπενδυτής αξιοποιεί τις αντιφάσεις της ευρωπαϊκής πολιτικής του Βερολίνου για να υποστηρίξει: «Από την ημέρα που ξέσπασε η κρίση και παρά λίγο να χρεοκοπήσει η Ελλάδα και άλλες νοτιοευρωπαϊκές χώρες… η Γερμανία πήρε πάνω της τόσα βάρη όσο καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Από την άλλη πλευρά, η Άνγκελα Μέρκελ αντιδρά όσο κανένας άλλος στο ενδεχόμενο να στηρίξει άμεσα την νότια Ευρώπη, παρά την αρνητική ανάπτυξη και την τρομακτική υπερχρέωση της. Κι αυτό, μολονότι η οικονομική κατάσταση της Γερμανίας είναι σήμερα τόσο καλή όσο ποτέ τις τελευταίες δεκαετίες».

Σύμφωνα με τον Σόρος, το σοβαρότερο σφάλμα της Μέρκελ, μετά το ξέσπασμα της κρίσης χρέους ήταν ότι ανακάλεσε την υπόσχεση ευθύνης «Ένας για όλους και όλοι για έναν’ και αυτό καθ’ όλη τη διάρκεια της ευρωκρίσης». Ο μεγαλοεπενδυτής επισημαίνει ότι η Μέρκελ είναι χαρισματική πολιτικός «αλλά δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται ότι το ευρώ είναι το μέσο για την επίτευξη του στόχου. Και ο σημαντικότερος στόχος είναι η διαφύλαξη της Ευρωπαϊκή Ένωσης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης