Άμεσο κίνδυνο «λουκέτου» αντιμετωπίζει το «Ελληνικό Σπίτι», το ιστορικό κτήριο στο Παρίσι το οποίο από τα πρώτα χρόνια της ανέγερσής του φιλοξένησε πλήθος σημαινόντων προσωπικοτήτων από τον κόσμο της Τέχνης και των Γραμμάτων, της διανόησης, καλλιτέχνες, ακαδημαϊκούς και λόγιους.

Πρόσωπα όπως ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Κορνήλιος Καστοριάδης, ο Εμμανουήλ Κριαράς, ο Νίκος Σβορώνος, ο Κώστας Γαβράς και ο Δημήτρης Μυταράς φιλοξενήθηκαν στο «Fondation Hellenique» της Διεθνούς Πανεπιστημιούπολης του Παρισιού ως φοιτητές, τότε που έκαναν τα πρώτα τους βήματα – και αργότερα όπως αποδείχθηκε κατάφεραν να διαπρέψουν καθείς στον τομέα του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H ιστορία του κτηρίου είναι πολυετής και ιδιαίτερη. Εκεί, οι μεγάλοι διανοητές της Ελλάδας εξοικειώθηκαν με τη γαλλική κουλτούρα, εκεί έγιναν οι πολιτικές ζυμώσεις που ξεκίνησαν το ’68, την περίοδο που η Ελλάδα βρισκόταν υπό καθεστώς χούντας, εκεί οι πολιτικές, φιλοσοφικές και πνευματικές αναζητήσεις πήραν σάρκα και οστά, οδηγώντας τον καθένα να ακολουθήσει το δικό του μαγικό μονοπάτι.  To σπίτι χτίστηκε το 1932 με πρωτοβουλία του τότε πρέσβη της Ελλάδος στο Παρίσι

Για όσους γνωρίζουν, το «Ελληνικό Σπίτι» αποτελεί έναν θρύλο Ιστορίας, διεκδικήσεων, αγώνων για ελευθερία, δημοκρατία και αξιοπρέπεια. Είναι ένα προπύργιο επιστημονικής έκφρασης και πολιτισμικών αναζητήσεων υψηλής διανόησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό το «Σπίτι» σήμερα, κινδυνεύει να κλείσει ελέω υποχρηματοδότησης. Το κτήριο λόγω της παλαιότητάς του αντιμετωπίζει τον κίνδυνο περιθωριοποίησης καθώς εάν δεν συγκεντρωθεί το απαραίτητο κονδύλι για την πλήρη ανακαίνισή του τότε ενδεχομένως να καταστεί επισφαλές για όσους διαβιούν σε αυτό.

Αν και είχε ανακαινιστεί πλήρως το 1976 και εν συνεχεία μερικών την περίοδο 2007-2011, είναι απαραίτητες αρκετές επιδιορθωτικές εργασίες, οι οποίες υπολογίζεται ότι θα κοστίσουν 3,5 εκατ. ευρώ.

Εξ αυτών, μέχρι στιγμής έχει εγκριθεί από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» χορηγία 1,5 εκατ. ευρώ – υπό την προϋπόθεση ωστόσο τα υπόλοιπα χρήματα να βρεθούν έως το τέλος του 2017. Ένα ακόμη μέρος του συνολικού ποσού συγκεντρώνεται από το ίδιο το «Fondation Hellenique» και απομένει το υπόλοιπο έτσι ώστε το ιστορικό κτήριο- κομψοτέχνημα να μη βρεθεί προ του κινδύνου πλήρους ερήμωσης.

Κάποια σημαντικά στοιχεία για το «Ελληνικό Σπίτι»:

• To σπίτι χτίστηκε το 1932 με πρωτοβουλία του τότε πρέσβη της Ελλάδος στο Παρίσι, Νικολάου Πολίτη και σχεδιάστηκε από τον εκ Βόλου αρχιτέκτονα Νικόλαο Ζάχο, ξάδελφο του διάσημου αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχου. Η ανέγερση έγινε με τη χρηματοδότηση εκατοντάδων ομογενών.
• Κάθε βδομάδα οργανώνεται κάποιο καλλιτεχνικό ή επιστημονικό γεγονός.
• Οι κοινόχρηστοι χώροι και η εξωτερική όψη ανακαινίστηκαν το 2007 – 2011, με δωρεές των Ιδρυμάτων Νιάρχου και Λεβέντη, αντίστοιχα .
• Η τελευταία ανακαίνιση των δωματίων παραμονής των φοιτητών ή άλλων προσώπων έγινε το 1976.
• Ζητούνται ιδιωτικές δωρεές, αλλά και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.

Τελετή εγκαινίων μετά την ανέγερση του «Fondation Hellenique»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης