Η λύση που βρέθηκε την Τρίτη προκειμένου να αποβιβαστούν στη Μάλτα οι 141 μετανάστες του πλοίου Aquarius είναι «ένα πρώτο βήμα» προς έναν πιο μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό, δήλωσε ο υπεύθυνος επιχειρήσεων του SOS Mediterranee, ο οποίος εκτίμησε πως η επιχείρηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί, από την έναρξή της, «εντός 24 ωρών».

«Το γεγονός ότι ήταν ένας συντονισμός ενός σημαντικού αριθμού χωρών της ΕΕ είναι μια θετική ένδειξη πως οι χώρες έχουν αντιληφθεί πως πρόκειται για ένα κοινό πρόβλημα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι ο Φρεντερίκ Πενάρ, ο οποίος ωστόσο δεν θέλησε να πει περισσότερα εν αναμονή των λεπτομερειών της συμφωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μαλτέζος πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ έδωσε σήμερα τη συγκατάθεσή του για τον ελλιμενισμό του πλοίου ανθρωπιστικών επιχειρήσεων Aquarius και την αποβίβαση των 141 μεταναστών που επιβαίνουν σε αυτό, έπειτα από μια συμφωνία για την κατανομή τους σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Είναι «ένα ενδιαφέρον πρόπλασμα» και «ένα “έμβρυο” αυτού που αναζητούμε, όχι βέβαια στην κλίμακα των 28» χωρών της ΕΕ, «αλλά είναι ένα πρώτο βήμα που επιτρέπει να προβλέψουμε ένα αποτελεσματικό σύστημα υποδοχής», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως η «Μάλτα, ή η Σικελία, ή οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου» είναι «τα πιο κοντινά και πιο κατάλληλα σίγουρα λιμάνια για την πραγματοποίηση αποτελεσματικών επιχειρήσεων».

Αφού διέσωσε στη θάλασσα την Παρασκευή αυτούς τους 141 ανθρώπους, που προέρχονται κυρίως από τη Σομαλία και την Ερυθραία, το Aquarius, που αναζητούσε ένα λιμάνι υποδοχής, προσέκρουσε αρχικά στην άρνηση της Μάλτας και της Ιταλίας να το αφήσουν να προσεγγίσει στα λιμάνια τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αναμένουμε οδηγίες για να κατευθυνθούμε σε ένα λιμάνι», πρόσθεσε η Σοφί Μπο, γενική διευθύντρια του SOS Mediterranee France. «Θα τις τηρήσουμε, ελπίζω ότι θα μας επιβεβαιώσουν πως είναι η Μάλτα και εκεί θα μπορέσουμε να αποβιβάσουμε τους ανθρώπους και να ξαναπάρουμε τη θέση μας (σ.σ. στη θάλασσα) το ταχύτερο δυνατό».

Το Aquarius βρισκόταν σήμερα σε απόσταση «32 ναυτικών μιλίων από τη Μάλτα» δηλαδή «τριών-τεσσάρων ωρών». Όμως όταν μια τέτοια επιχείρηση «οργανώνεται, χρειάζεται πολλή προσοχή και προετοιμασία», διευκρίνισε ο Πενάρ.

«Αν αυτό επιβεβαιωθεί», μια τέτοια επιχείρηση «μπορεί να γίνει αρκετά γρήγορα, εντός 24 ωρών», πρόσθεσε.

Εκφράζοντας την έκπληξή της που έμαθε «μέσω του Τύπου» την ανακοίνωση ότι θα κατέβει η σημαία του Γιβραλτάρ από το πλοίο, η Μπο διερωτήθηκε, εξάλλου, για την «πολιτική πτυχή της υπόθεσης αυτής» σε ένα πλαίσιο «ποινικοποίησης της δράσης των ΜΚΟ».

Τη Δευτέρα (χθες), η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ ανακοίνωσε ότι θα αφαιρέσει τη σημαία του από το Aquarius αφού του ζήτησε να αναστείλει τις δραστηριότητές του διάσωσής για τις οποίες δεν έχει καταγραφεί στο Γιβραλτάρ, που αποτελεί βρετανικό έδαφος.

«Η επείγουσα ανάγκη συνεχίζεται» στη Μεσόγειο, είπε εκφράζοντας την οργή της για την αντίληψη «αφήστε τους μετανάστες στην τύχη τους» και τον φόβο για μια «προαναγγελθείσα αύξηση των θανάτων».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης