Τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με Άραβες νομάδες στα σύνορα ανάμεσα στο Βόρειο και το Νότιο Σουδάν στη διαφιλονικούμενη περιοχή Αμπιέι σήμερα, κατά τη δεύτερη ημέρα της ψηφοφορίας του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση του Νότου.

Αναλυτές θεωρούν ότι η περιοχή του Αμπιέι είναι η πιθανότερη εστία όπου η ένταση ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο μπορεί να κλιμακωθεί σε ένοπλη βία, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά το δημοψήφισμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Αρχές, από την πλευρά τους, υποσχέθηκαν ότι οι κάτοικοι της κεντρικής περιοχής Αμπιέι θα ψηφίσουν στο πλαίσιο ιδιαίτερου δημοψηφίσματος για το εάν θα υπαχθούν στο Βόρειο ή το Νότιο Σουδάν, που θα προκύψει από το δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση του Νότου.

Μέλη της ηγεσίας της φυλής Ντίνκα Νγκοκ του Αμπιέι, που συνδέονται με το Νότιο Σουδάν, κατηγόρησαν το Χαρτούμ ότι εξόπλισε τις παραστρατιωτικές ομάδες των Αράβων Μισερίγια για τις συγκρούσεις των τριών προηγουμένων ημερών και πρόσθεσαν ότι περιμένουν και νέες συγκρούσεις τις επόμενες ημέρες.

Πηγή του ΟΗΕ, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters χωρίς να κατονομασθεί, δήλωσε ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι ένοπλοι Μισερίγια ανασυντάσσονται στον καταυλισμό Γκολίχ Λανγκάρ σήμερα, σε απόσταση 25 χιλιομέτρων βόρεια της πόλης Αμπιέι, όπου βρίσκεται το στρατηγείο των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την άλλη, εκπρόσωπος του στρατού ανέφερε ότι οι μαχητές που συνελήφθησαν μετά τις συγκρούσεις με τις παραστρατιωτικές οργανώσεις του κρατιδίου Γιούνιτι δήλωσαν ότι εστάλησαν από το Χαρτούμ.

Ο ηγέτης των Μισερίγια, Μόχταρ Μπάμπο Νιμρ, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι 13 από τους άνδρες του σκοτώθηκαν κατά τις χθεσινές συγκρούσεις και κατηγόρησε τις δυνάμεις των Νοτίων ότι αυτοί ήταν που ξεκίνησαν τις εχθροπραξίες,

Εν τω μεταξύ, το Σάββατο, ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Μπαράκ Ομπάμα, προειδοποίησε τις ηγεσίες του Βορείου και του Νοτίου Σουδάν να μην επιχειρήσουν να χρησιμοποιήσουν προσκείμενες ένοπλες ομάδες τουλάχιστον όσο η ψηφοφορία βρίσκεται σε εξέλιξη, εκφράζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας, ότι οι δύο πλευρές θα χρησιμοποιήσουν τακτικές που χρησιμοποιούσαν κατά τις συγκρούσεις τους τα τελευταία χρόνια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης