Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του όταν αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν διαδηλωτές στο Χαρτούμ, την πρωτεύουσα του Σουδάν, την Παρασκευή.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι περίπου 500 άτομα απέκλεισαν δύο κεντρικές οδούς στην ανατολική συνοικία αλ Τζαρίφ, υποστηρίζοντας ότι έχουν ιδιοκτησιακά δικαιώματα σε εκτάσεις που οι Αρχές διέθεσαν σε επενδυτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αστυνομικοί έκαναν χρήση ροπάλων και δακρυγόνων για να απωθήσουν το πλήθος, ενώ ορισμένοι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες εναντίον τους κι έβαλαν φωτιά σε λάστιχα αυτοκινήτων, όπως αποκάλυψαν άνθρωποι που βρίσκονταν εκεί.

Η αστυνομία ανέφερε ότι διαδηλωτές άρχισαν τα επεισόδια και ότι αποπειράθηκαν να επιτεθούν σε ένα αστυνομικό τμήμα. Ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου της αστυνομίας του Σουδάν αναφέρει ότι διαδηλωτές πυρπόλησαν ένα φυλάκιο.

«Καθώς οι διαδηλωτές επέμεναν να συνεχίζουν τις ταραχές η αστυνομία αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει δακρυγόνα κατά τις νόμιμες διαδικασίες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ένας πολίτης τραυματίστηκε και διεκομίσθη με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο όπου ακολούθως υπέκυψε στα τραύματά του».

Ένας από τους διαδηλωτές είπε ότι η κινητοποίηση άρχισε ειρηνικά. «Ζητάμε να μας επιστρέψουν τη γη μας και να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά μας, που η κυβέρνηση μας αφαίρεσε. Η κυβέρνηση απάντησε με βία: χτυπήθηκαν διαδηλωτές κι ερρίφθησαν δακρυγόνα», ανέφερε ο Οτμάν, κάτοικος της συνοικίας αλ Τζαρίφ.

Η αντιπολίτευση και ακτιβιστές κατηγορούν την κυβέρνηση ότι πατάσσει κάθε διαφωνία. Οι περισσότερες παρατάξεις της αντιπολίτευσης απείχαν από τις εκλογές της αντιπολίτευσης που κέρδισε ο πρόεδρος Όμαρ Χάσαν αλ Μπασίρ, εξασφαλίζοντας την παραμονή του στην εξουσία, την οποία διατηρεί για 25 χρόνια.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, η αστυνομία είχε διαλύσει μια διαδήλωση στο Χαρτούμ που είχε πυροδοτήσει ο θάνατος μιας γυναίκας η οποία διαμαρτυρόταν εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής όσον αφορά στο ζήτημα της γης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης