Μια ένωση ιατρών του Σουδάν ανακοίνωσε την Κυριακή ότι κηρύσσει απεργία επ’ αόριστον, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους χιλιάδες διαδηλωτές, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις αυξήσεις των τιμών του ψωμιού και των καυσίμων.

Οι γιατροί θα απόσχουν από την εργασία τους, κάνοντας εξαιρέσεις μόνο για επείγοντα περιστατικά, ανακοίνωσε η Κεντρική Επιτροπή των Σουδανών Ιατρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το ηθικό καθήκον όλων των ανθρώπων που έχουν συνείδηση είναι να απορρίπτουν τη βία και διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι στα νοσοκομεία ότι χρησιμοποιήθηκαν αληθινές σφαίρες στους δρόμους και σκοτώθηκαν άοπλοι άνθρωποι» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις διαδηλώσεις που ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα σε πολλές πόλεις του Σουδάν, στο πλαίσιο των διαμαρτυριών για την αύξηση του κόστους αγαθών πρώτης ανάγκης – η τιμή του ψωμιού έχει τριπλασιαστεί. Οι διαδηλώσεις, οι οποίες άρχισαν στο ανατολικό τμήμα της χώρας, εξαπλώθηκαν πολύ γρήγορα σε άλλες πόλεις.

Την περασμένη Τετάρτη, η κυβέρνηση του Σουδάν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε δύο ανατολικές επαρχίες, εξαιτίας των μαζικών κινητοποιήσεων. Η οικονομία της χώρας της Αφρικής, που διαθέτει σημαντικά πετρελαϊκά κοιτάσματα, υπέστη βαρύ πλήγμα εξαιτίας της απόσχισης του Νότιου Σουδάν το 2011. Λόγω του υψηλού πληθωρισμού, η αγοραστική δύναμη μεγάλου μέρους του πληθυσμού βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης