Σουδάν: Μπαράζ κατασχέσεων εντύπων έπειτα από δημοσιεύματα για σεξουαλικές επιθέσεις

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 26 Μαΐου 2015, 01:02
Σουδάν: Μπαράζ κατασχέσεων εντύπων έπειτα από δημοσιεύματα για σεξουαλικές επιθέσεις
Οι αρχές του Σουδάν κατέσχεσαν την Κυριακή τις εκδόσεις 10 μεγάλων σε κυκλοφορία εφημερίδων, έπειτα από δημοσιεύματα τους για σεξουαλικές επιθέσεις σε παιδιά στο Σουδάν, κατήγγειλαν συντάκτες των εφημερίδων και μια πηγή των αρχών ασφαλείας.

Οι εφημερίδες είχαν δημοσιεύσει την Κυριακή ρεπορτάζ που βασιζόταν στην ομιλία ενός ακτιβιστή που υποστήριζε πως ο βιασμός και η σεξουαλική παρενόχληση αποτελούν συνηθισμένο φαινόμενο, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια μεταφοράς μαθητών στο σχολείο.

Οι εργαζόμενοι των εφημερίδων δήλωσαν στο Ρόιτερς ότι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στα τυπογραφικά τους πιεστήρια αργά την νύχτα της Κυριακής και τις πρωινές ώρες της Δευτέρας για να κατασχέσουν ολόκληρο το τιράζ της έκδοσης της Δευτέρας.

Σύμφωνα με τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας Al-Jareeda Ασράφ Αμπντέλ Αζίζ, οι αρχές δεν ανέφεραν κάποιο λόγο για τις κατασχέσεις.

Μια πηγή στην κρατική υπηρεσία ασφαλείας επιβεβαίωσε την εικασία των συντακτών ότι οι κατασχέσεις συνδέονται με τη δημοσίευση του θέματος για τις σεξουαλικές επιθέσεις.

«Σήμερα διακόψαμε την διανομή 10 εφημερίδων, επειδή χθες δημοσίευσαν ανεύθυνα θέματα για εγκλήματα παρενοχλήσεων και βιασμού», δήλωσε η πηγή από την κρατική υπηρεσία πληροφοριών.

Παράλληλα πρόσθεσε πως θα απαγορευτεί η κυκλοφορία τεσσάρων εξ αυτών των εφημερίδων για αρκετές ακόμη μέρες, ενώ η κυβέρνηση ενδέχεται να ασκήσει διώξεις σε κάποιες από αυτές.

Τον περασμένο Φεβρουάριο οι υπηρεσίες ασφαλείας είχαν προβεί στην κατάσχεση εκδόσεων 14 εφημερίδων.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 26 Μαΐου 2015, 01:05