Η κυβέρνηση του Νότιου Σουδάν ανακοίνωσε, το Σάββατο, ότι διακόπτει τις απευθείας συνομιλίες με το Χαρτούμ για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στις διαμάχες που υπάρχουν για διαφιλονικούμενες περιοχές στα σύνορα των δύο χωρών.

Ο πρόεδρος της αφρικανικής χώρας, Salva Kiir, κατηγόρησε ανοικτά το Σουδάν ότι πραγματοποίησε αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο έδαφός της, υπογραμμίζοντας ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορούν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο χώρες γίνονται υπό την αιγίδα της Αφρικανικής Ένωσης (AU). Εκπρόσωπος της τελευταίας επανέλαβε την Παρασκευή ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 2 Αυγούστου.

Βασικά θέματα προς επίλυση είναι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • το εδαφικό καθεστώς σε τμήματα του Αμπιέι, περιοχή πλούσια σε πετρέλαιο καθώς και στην Πολιτεία του Μπλε Νείλου,
  • το ύψος των διοδίων που καλείται να καταβάλει το Ν. Σουδάν στο Σουδάν για τη μεταφορά του «μαύρου» χρυσού διαμέσου των εδαφών του τελευταίου, καθώς το πρώτο δε διαθέτει διέξοδο στη θάλασσα και
  • ο καταμερισμός του δημοσίου χρέους μετά την ανεξαρτησία του Ν. Σουδάν (9 Ιουλίου 2011).

Σημειώνεται ότι και τα δύο κράτη αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, με τον πρόεδρο του Σουδάν, Omar al-Bashir, να βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα κύμα πρωτοφανών διαδηλώσεων στο εσωτερικό της χώρας.

Διαβάστε επίσης:
Ξεκίνησε ο διάλογος για το Σουδάν, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 15 Ιουλίου 2012, 03:17
Ν. Σουδάν: Ένας χρόνος ανεξαρτησίας με… αβέβαιο μέλλον, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2012, 05:28
«Το νέο Σύνταγμα θα είναι 100% ισλαμικό», Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 8 Ιουλίου 2012, 06:31

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης