Τις διαφορές τους καλούνται να επιλύσουν για πολλοστή φορά οι ηγέτες του Σουδάν και του Ν. Σουδάν προκειμένου να μην βρεθούν εκ νέου ένα βήμα πριν την πολεμική σύρραξη όπως το 2011, όταν δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού με εντολή του Χαρτούμ βομβάρδισαν εγκαταστάσεις στην πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή του Χέγκλιγκ.

Η συνάντηση του Omar al Bashir και του Salva Kiir αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε καλό κλίμα μετά τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρώτου για την προσπάθεια δημιουργίας σχέσεων καλής γειτονίας ανάμεσα στο Χαρτούμ και την Τζούμπα. Βασικός στόχος των επαφών που θα γίνουν στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας και έδρας της Αφρικανικής Ένωσης (AU), Αντίς Αμπέμπα, είναι η επιτάχυνση στην εφαρμογή των οικονομικών συμφωνιών του περασμένου Σεπτεμβρίου. Ειδικότερα, οι δύο χώρες είχαν συμφωνήσει, μεταξύ άλλων, στη δημιουργία αποστρατικοποιημένης ζώνης στα σύνορά τους, ωστόσο υπάρχουν αποφάσεις αναφορικά με την εκμετάλλευση του «μαύρου χρυσού» που δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα προς επίλυση είναι ο καθορισμός του ακριβούς αντιτίμου που θα καλείται κάθε φορά να καταβάλει το Ν. Σουδάν στο γειτονικό Σουδάν προκειμένου να μεταφέρει πετρέλαιο διαμέσου των αγωγών που βρίσκονται στο έδαφος της γειτονικής χώρας με τελικό προορισμό το ομώνυμο λιμάνι στην Ερυθρά Θάλασσα. Εκτιμάται ότι με τη δημιουργία του Ν. Σουδάν πάνω από το 70% των αποθεμάτων «μαύρου χρυσού» πέρασαν υπό τον έλεγχό του νεοσύστατου κράτους, πλήττοντας σοβαρά τον προϋπολογισμό της άλλοτε ενιαίας αφρικανικής χώρας. Οι εξαγωγές πετρελαίου από το Ν. Σουδάν έχουν διακοπεί από το περασμένο καλοκαίρι και μέχρι σήμερα δεν έχουν ξεκινήσει εκ νέου.

Άλλο «φλέγον» ζήτημα αποτελεί το εδαφικό καθεστώς της διασυνοριακής περιοχής του Αμπιέι, την οποία διεκδικεί εκατέρωθεν για λογαριασμό της η κάθε πλευρά. Το συγκεκριμένο γεωγραφικό τμήμα είναι πλούσιο σε πετρέλαιο και είναι γεμάτο φυλές νομάδων με αντικρουόμενα συμφέροντα, μετατρέποντάς το έτσι σ’ ένα… καζάνι έτοιμο να σκάσει.

Διαβάστε επίσης:
Παραιτείται η «φωνή της διπλωματίας» στο Σουδάν, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2012, 03:15

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης