Το στρατιωτικό μεταβατικό συμβούλιο -το οποίο κατέλαβε την εξουσία με το στρατιωτικό πραξικόπημα της 11ης Απριλίου- και μια αντιπροσωπεία της αντιπολίτευσης και του κινήματος διαμαρτυρίας κατέληξαν σε συμφωνία για τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης και την έναρξη μιας περιόδου πολιτικής μετάβασης στο Σουδάν.

Οι δύο μεριές, που διεξήγαγαν διαπραγματεύσεις τις προηγούμενες δύο ημέρες στο Χαρτούμ με τη διαμεσολάβηση της Αιθιοπίας και της Αφρικανικής Ένωσης, αναμενόταν να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χθες, κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι σε κίνηση καλής θέλησης, το στρατιωτικό μεταβατικό συμβούλιο έδωσε εντολή να αφεθούν ελεύθεροι άμεσα 235 φυλακισμένοι οι οποίοι ανήκουν σε οργάνωση ανταρτών που δρα κυρίως στο Νταρφούρ.

Οι διαπραγματεύσεις είχαν ανασταλεί την 20ή Μαΐου, καθώς η καθεμία μεριά αξίωνε να αναλάβει την ηγεσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα επέβλεπε τη μέλλουσα περίοδο μετάβασης, η οποία, όπως είχαν συμφωνήσει, θα έχει τριετή διάρκεια.

Εκ νέου διαπραγματεύσεις άρχισαν αυτήν την εβδομάδα, μετά την αιματηρή διάλυση την 3η Ιουνίου της καθιστικής διαμαρτυρίας μπροστά στο αρχηγείο του στρατού στο Χαρτούμ, η οποία είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης