Τουλάχιστον 24 άνθρωποι έχει επιβεβαιωθεί ότι σκοτώθηκαν σε επίθεση εναντίον καταυλισμού εκτοπισμένων στο Δυτικό Νταρφούρ, δήλωσε εκπρόσωπος της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στην περιοχή, όπου έσπευσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο πλαίσιο της προσπάθειας να τερματιστεί η βία.

Ο καταυλισμός Κρίντινγκ, σε μικρή πρωτεύουσα από την πολιτειακή πρωτεύουσα Ελ Γκενίνα, δέχθηκε επίθεση την 29η και την 30ή Δεκεμβρίου, έπειτα από μια διένεξη μεταξύ εθνικών ομάδων, σύμφωνα με τον Ασράφ Άισα, εκπρόσωπο της μικτής αποστολής της Αφρικανικής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών στο Νταρφούρ (UNAMID).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μέλη αραβικών φυλών πήγαν στον καταυλισμό των εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων κι άρχισαν να πυροβολούν, να σκοτώνουν, να πυρπολούν» είπε ο εκπρόσωπος.

Κατόπιν άλλοι πήγαν «σε νοσοκομείο και απείλησαν το προσωπικό και κατέστρεψαν την τράπεζα αίματος (…). Όταν αστυνομικός προσπάθησε να επέμβει, δέχθηκε πυρά και σκοτώθηκε», πρόσθεσε ο Άισα.

Συμπλήρωσε πως τουλάχιστον άλλοι 17 άνθρωποι τραυματίστηκαν και ότι υπάρχει κίνδυνος ο απολογισμός των νεκρών να αυξηθεί. Πολύς κόσμος διέφυγε από τον καταυλισμό και κρύφτηκε σε κοντινά βουνά, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίτευξη ειρήνης στο Νταρφούρ και σε άλλες περιοχές του Ιράν είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη μεταβατική κυβέρνηση στρατιωτικών και πολιτών, η οποία άρχισε να ασκεί πρόσφατα τα καθήκοντά της, μετά την ανατροπή του Όμαρ ελ Μπασίρ τον Απρίλιο.

Η σύρραξη στο Νταρφούρ ξέσπασε το 2003, όταν οργανώσεις ανταρτών εξεγέρθηκαν εναντίον του Χαρτούμ. Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι 300.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 2,5 εκατ. εκτοπίστηκαν, ανάμεσά τους περισσότεροι από 180.000 στο Δυτικό Νταρφούρ.

Η κατάσταση στο Δυτικό Νταρφούρ ήταν συγκριτικά ήρεμη από το 2010, αλλά οι εντάσεις ήρθαν εκ νέου πρόσφατα στην επιφάνεια ανάμεσα σε φυλές της εθνότητας Μασαλίτ και αραβικές φυλές, σημείωσε ο Άισα.

Δημοσιογράφος στην περιοχή είπε ότι η βία έχει εξαπλωθεί κι έκανε λόγο για τουλάχιστον 10 καμένα χωριά. Μια φυλή της εθνότητας Μασαλίτ υποστήριξε πως οι νεκροί στις ταραχές των τελευταίων ημερών είναι τουλάχιστον 50. Δεν ήταν δυνατό να επαληθευτεί ο ισχυρισμός αυτός από άλλες πηγές.

Η UNAMID σταδιακά μείωσε την παρουσία της στο Νταρφούρ τα τελευταία χρόνια και απέσυρε τα στρατεύματά της από την Ελ Γκενίνα τον Μάιο του 2019.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης