Σουδάν: Τουλάχιστον 34 νεκροί σε σύγκρουση μεταξύ φυλών για μια ζωοκλοπή

Σουδάν: Τουλάχιστον 34 νεκροί σε σύγκρουση μεταξύ φυλών για μια ζωοκλοπή

Τουλάχιστον 34 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ δύο φυλών στο Νότιο Σουδάν, ανακοίνωσε τοπικός αξιωματούχος την Πέμπτη.

Άλλοι 18 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν μέλη της φυλής Νούερ από την Πολιτεία Βόρεια Λιτς επιτέθηκαν σε κτηνοτρόφους, μέλη της φυλής Ντίνκα, στο χωριό Ατζακουάτς, στη γειτονική Πολιτεία Τουίτς, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ο κυβερνήτης της Τουίτς, ο Ατέμ Μαντούτ Γιακ.

Ο Λαμ Τούνγκγουαρ, υπουργός Πληροφοριών στην Πολιτεία Λιτς, επιβεβαίωσε ότι διαπράχθηκε η επίθεση, η αιτία της οποίας πιστεύεται ότι ήταν μια ζωοκλοπή.

Οι ζωοκλοπές είναι συνηθισμένο φαινόμενο στη χώρα της ανατολικής Αφρικής. Παράλληλα, έχουν αναφερθεί αρκετές περιπτώσεις όπου οι δράστες απάγουν επίσης παιδιά και τα μετατρέπουν σε σκλάβους.

Ωστόσο, οι συγκρούσεις ανάμεσα σε μέλη των φυλών Ντίνκα και Νούερ, των δύο μεγαλύτερων εθνοτικών ομάδων της χώρας, προσλαμβάνουν πάντα πολιτικές διαστάσεις.

Ο πρόεδρος Σάλβα Κιρ, που ανήκει στη φυλή Ντίνκα, συγκρουόταν επί σειρά ετών με τον πρώην αντιπρόεδρο του Ρικ Μάκαρ, μέλος της φυλής Νούερ, αφότου ήλθαν σε ρήξη το 2013.

Η εμφύλια σύρραξη στην οποία βυθίστηκε το Νότιο Σουδάν άφησε πίσω της, σύμφωνα με εκτιμήσεις, 380.000 νεκρούς και 3,8 εκατομμύρια εκτοπισμένους.

Παράλληλα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε την Πέμπτη την παράταση του εμπάργκο όπλων στο Νότιο Σουδάν για έναν χρόνο, έως την 31η Μαΐου 2020, παρά τις επιφυλάξεις της Ρωσίας και αφρικανικών χωρών. Η πρόταση υποβλήθηκε στο Σ.Α. από τις ΗΠΑ και έλαβε 10 ψήφους -μία περισσότερη από όσες απαιτούνταν για να εγκριθεί εάν δεν υποβαλλόταν βέτο από κάποιο κράτος-μόνιμο μέλος-, ενώ τα υπόλοιπα πέντε-κράτη μέλη απείχαν.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 31 Μαΐου 2019, 06:03