Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Κυριακή σε συγκρούσεις ανάμεσα σε γεωργούς και κτηνοτρόφους στο Νταρφούρ, επαρχία του δυτικού Σουδάν ρημαγμένη από χρόνια πολέμου, ανέφερε επιτροπή γιατρών προσκείμενη στο κίνημα διαμαρτυρίας που συνέβαλε καθοριστικά στην πτώση του προέδρου Όμαρ Ελ Μπασίρ.

«Τρεις πολίτες σκοτώθηκαν [χθες] το πρωί στο Σανγκίλ Τομπάι, στο Βόρειο Νταρφούρ, κι άλλος ένας τραυματίστηκε», γνωστοποίησε η Κεντρική Επιτροπή των Σουδανών Γιατρών με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι φονικές συγκρούσεις με αφορμή την πρόσβαση στα βοσκοτόπια, μια από τις αιτίες του πολέμου που ξέσπασε στην επαρχία το 2003, έχουν γίνει σχετικά σπάνιες τα τελευταία χρόνια στο Νταρφούρ.

Το επεισόδιο σημειώθηκε την πρώτη ημέρα της μουσουλμανικής γιορτής Έιντ αλ Άντχα, για πρώτη φορά έπειτα από 30 χρόνια χωρίς τον Όμαρ Ελ Μπασίρ στην εξουσία, αφού ανατράπηκε την 11η Απριλίου από τον στρατό, υπό την πίεση των διαδηλώσεων.

Την εποχή της σύρραξης στο Νταρφούρ, η κυβέρνηση στρατολόγησε παραστρατιωτικούς από τις τάξεις αραβικών φυλών, κτηνοτρόφους, για να τη βοηθήσουν να υποτάξει αντάρτες, προερχόμενους από μη αραβικές φυλές, που κατηγορούσαν το καθεστώς πως είχε περιθωριοποιήσει την περιοχή τους. Ο Μπασίρ καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Νταρφούρ (2003-2008).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και τα όπλα τα τελευταία χρόνια σίγησαν, οι εντάσεις για τη γη και την πρόσβαση στους βοσκότοπους συνεχίζονται, τόνισε η επιτροπή γιατρών. «Το προηγούμενο καθεστώς τροφοδότησε τη σύγκρουση και συνέβαλε να επιδεινωθεί η κρίση μη βοηθώντας να βρεθούν διαρκείς λύσεις και μη ζητώντας να λογοδοτήσουν οι δράστες» των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν, εξήγησε.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης