Σουηδία: Την υποβολή αιτήματος για ένταξη στο ΝΑΤΟ ανακοίνωσε η πρωθυπουργός

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 16 Μαΐου 2022, 16:32
Σουηδία: Την υποβολή αιτήματος για ένταξη στο ΝΑΤΟ ανακοίνωσε η πρωθυπουργός

«Υπάρχει ευρεία πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ», δήλωσε η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το σχέδιο ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Η πρωθυπουργός της Σουηδίας ξεκίνησε την ομιλία της λέγοντας ότι «η Σουηδία θα ζητήσει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, εγκαταλείποντας τη μακρά παράδοση στρατιωτικής ουδετερότητας».

«Η Σουηδία χρειάζεται εγγυήσεις ασφάλειας που συνοδεύουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ», είπε η Άντερσον, προσθέτοντας ότι η χώρα ενεργούσε μαζί με τη Φινλανδία, η κυβέρνηση της οποίας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα επιδιώξει να ενταχθεί στη Συμμαχία.

Η ίδια τόνισε ότι η διαδικασία για την ένταξη της χώρας ως πλήρους μέλους του ΝΑΤΟ δεν θα διαρκέσει πάνω από έναν χρόνο.

Το σουηδικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, του οποίου ηγείται η Άντερσον, συμφώνησε στην ένταξη της χώρας στη Συμμαχία, θα εκφράσει επιφυλάξεις όμως για την εγκατάσταση ξένων στρατιωτικών βάσεων και πυρηνικών όπλων στο έδαφός της.

Η ανακοίνωση ήρθε μετά από συνεδρίαση στο Κοινοβούλιο της χώρας, με τα κόμματα να εκφράζονται υπέρ της ένταξης στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Από τα οκτώ κόμματα του Κοινοβουλίου, μόνο δύο μικρότερα, της Αριστεράς, αντιτάχθηκαν.

Υπενθυμίζεται ότι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είπε ότι Φινλανδία και Σουηδία θα γίνουν «καλοδεχούμενες με ανοιχτές αγκάλες» και ότι η διαδικασία ένταξης θα είναι γρήγορη, αν και η επίσημη έγκριση από όλα τα μέλη της Συμμαχίας μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε την αντίθεσή του στην κίνηση, με βάση, όπως είπε, τη φιλική στάση των χωρών προς το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μιρσέα Γκεοάνα, δήλωσε ότι είναι βέβαιος πως οι ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Συμμαχία μπορούν να αντιμετωπιστούν. «Είμαι βέβαιος ότι, εάν αυτές οι χώρες αποφασίσουν να επιδιώξουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ, θα μπορέσουμε να τις καλωσορίσουμε και να βρούμε όλες τις προϋποθέσεις για να επιτευχθεί συναίνεση», είπε.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 16 Μαΐου 2022, 17:13