Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λέβεν έλαβε εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης, αφού ο ηγέτης της δεξιάς παράταξης δήλωσε ότι δεν κατάφερε να συγκεντρώσει αρκετές ψήφους στο Κοινοβούλιο για να γίνει ο ίδιος πρωθυπουργός.

Η εύθραυστη κεντροαριστερή κυβέρνηση μειοψηφίας του σοσιαλδημοκράτη Λέβεν κατέρρευσε αυτό τον μήνα αφού το Αριστερό Κόμμα απέσυρε τη στήριξή του εξαιτίας των σχεδίων να χαλαρώσουν ορισμένοι έλεγχοι στα ενοίκια των κατοικιών, με αποτέλεσμα να διενεργηθεί ψηφοφορία επί πρότασης μομφής στο Κοινοβούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Αντρέας Νόρλεν, τον κάλεσε να προσπαθήσει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση μερικές ώρες αφού ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ουλφ Κρίστερσον εγκατέλειψε τη δική του προσπάθεια. Είχε γίνει σαφές ότι οι βουλευτές δεν θα στηρίξουν τη δική του πρωθυπουργία, παρά τις προσπάθειες της τελευταίας στιγμής να εξασφαλιστεί η υποστήριξη των κεντρώων με δεσμεύσεις για δαπάνες.

«Σήμερα το πρωί μίλησα τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό Στέφαν Λέβεν και του ανέθεσα να διερευνήσει τις πιθανότητες για μια νέα κυβέρνηση» δήλωσε ο Νόρλεν σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Λέβεν θα τον ενημερώσει το αργότερο τη Δευτέρα και μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο μερικές ημέρες αργότερα, δήλωσε ο Νόρλεν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η απάντησή μου παραμένει ότι οι Σοσιαλδημοκράτες και εγώ είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη του να οδηγήσουμε μπροστά τη χώρα μαζί με άλλες εποικοδομητικές δυνάμεις» ανέφερε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η κατάρρευση της κυβέρνησης επαναπυροδότησε την αναταραχή που καταγράφηκε μετά τις εκλογές του 2018, όταν τα κέρδη του αντιμεταναστευτικού κόμματος Σουηδοί Δημοκράτες αναδιαμόρφωσαν το πολιτικό σκηνικό, με αποτέλεσμα ο Λέβεν να χρειαστεί μήνες για να καταλήξει σε μια λειτουργική, αν και επισφαλή, συμμαχία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης