Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters, δήλωσε πως η Ευρώπη έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια για τις τράπεζες και τη διάσωση τους, όμως κινδυνεύει να χάσει μία ολόκληρη γενιά ανθρώπων, οι οποίοι δεν εμπιστεύονται την Ε.Ε.

«Σώσαμε τις τράπεζες, αλλά κινδυνεύουμε να χάσουμε μία γενιά», τόνισε ο Μάρτιν Σουλτς και συνέχισε: «Μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ότι οι άνθρωποι χάνουν τελείως την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης να επιλύσει τα προβλήματά τους. Και αν η νεότερη γενιά χάνει την εμπιστοσύνη της, τότε στα μάτια μου η Ευρωπαϊκή Ένωση διατρέχει πραγματικό κίνδυνο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σουλτς δεν παρέλειψε να αναφερθεί ότι πρόσφατα βρέθηκε σε μία συζήτηση στην οποία και βρέθηκε αντιμέτωπος με μία Ισπανίδα, η οποία και του εξέφρασε ερωτήματα σχετικά με την εγκατάλειψη των νέων, με την Ευρώπη να δίνει προτεραιότητα στην διάσωση των τραπεζών.

Διατύπωσε την εξής ερώτηση: «Δώσατε 700 δισεκατομμύρια ευρώ για το τραπεζικό σύστημα, πόσα χρήματα έχετε για μένα; Και ποια είναι η απάντησή μου;», είπε. «Αν έχουμε 700 δισεκατομμύρια ευρώ για να σταθεροποιήσουμε το τραπεζικό σύστημα, πρέπει να έχουμε το λιγότερο άλλα τόσα χρήματα για να σταθεροποιήσουμε τη νέα γενιά σε τέτοιες χώρες. Είμαστε παγκόσμιοι πρωταθλητές στις περικοπές, αλλά είμαστε λιγότερο εφευρετικοί όταν πρόκειται για την τόνωση της ανάπτυξης», είπε.

«Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία διαθέτουν ίσως τις καλύτερα εκπαιδευμένες γενιές που υπήρξαν ποτέ στις χώρες τους, οι γονείς τους επένδυσαν πολλά χρήματα στην εκπαίδευση των παιδιών τους, έκαναν το σωστό. Και τώρα που είναι έτοιμοι να εργασθούν, η κοινωνία λέει: Δεν υπάρχει θέση για εσάς. Δημιουργούμε μία χαμένη γενιά», προειδοποίησε ο Μάρτιν Σουλτς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ερώτηση σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του θέματος, ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος δήλωσε πως θεωρεί αναγκαία την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την διοχέτευση πόρων όπου υπάρχει ανάγκη.

Ο Μάρτιν Σουλτς ανέφερε ως παράδειγμα την Ελλάδα και τις επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια. Εάν ακολουθηθούν οι παραδοσιακές μέθοδοι, η απόφαση λαμβάνεται στις Βρυξέλλες, χρήματα εκταμιεύονται κάπου αλλού, καταρτίζεται ένα πρόγραμμα επένδυσης, τα χρήματα καταβάλλονται στην κεντρική κυβέρνηση στην Αθήνα, στη συνέχεια διανέμονται σε διάφορα υπουργεία και τελικά καταλήγουν σε τοπικές ή περιφερειακές αρχές για να επενδυθούν.
«Μέχρι τότε, έχουμε γεράσει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε, πως «κατά τη γνώμη μου, σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία η θέσπιση απευθείας σχέσεων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις τοπικές και περιφερειακές αρχές». Διαφορετικά, έχουμε ένα σύστημα που θέτει υπό ακόμη μεγαλύτερη πίεση τον κοινωνικό ιστό της Ευρώπης, με αποτέλεσμα τα τεράστια ποσοστά ανεργίας των νέων που εμφανίζονται στην Ελλάδα.

«Αυτό αποτελεί απειλή για την κοινωνική συνοχή, και αν η κοινωνική συνοχή σε τέτοιες χώρες αποτύχει, η χώρα εκρήγνυται. Αυτό αποτελεί απειλή για την Ευρωπαϊκή Ενωση ως σύνολο», είπε.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Κοντός

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης