Σούλτς: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα στηρίξει την επίλυση του Κυπριακού

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016, 03:55
Σούλτς: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα στηρίξει την επίλυση του Κυπριακού
Λίγο πριν την ολοκλήρωση της επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνομίλησε με τον Ειδικό Σύμβουλό του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Έιντε.
Σουλτς και Έιντε συζήτησαν για τα μέχρι στιγμής επιτεύγματα στις διαπραγματεύσεις, καθώς και για τα ανοιχτά ζητήματα. «Είμαι και εγώ αισιόδοξος» δήλωσε αμέσως μετά, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν είναι ποτέ υπεραισιόδοξος. «Υπάρχει τώρα μια πραγματικά η ευκαιρία για ένα ιστορικό βήμα προς τα εμπρός» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο κ. Έιντε ευχαρίστησε τον κ. Σουλτς για τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των άλλων θεσμικών οργάνων. «Προσπαθούμε επίσης να διασφαλίσουμε τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα της λύσης» είπε.
Υπάρχει ελπίδα

Προβαίνοντας σε μια αξιολόγηση των επαφών του κατά τις δύο τελευταίες ημέρες στο νησί, ο κ. Σούλτς ανέφερε ότι «υπάρχει ελπίδα, υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας, υπάρχει μια ευκαιρία τώρα». Πρόσθεσε ότι απομένουν πολλά να γίνουν και ότι «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα».

Ο κ. Σουλτς ανέφερε ότι ενημέρωσε τον κ. Έιντε για τις επαφές του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ακιντζί. Πρόσθεσε ότι «είμαι εδώ για να υποστηρίξω οποιονδήποτε θέλει να εργαστεί για τη λύση» ώστε να καταλήξουμε εν ευθέτω χρόνω σε μια επανενωμένη Κύπρο, πλήρες μέλος της ΕΕ, ως μια ολοκληρωμένη χώρα.

Συμπλήρωσε ότι εγγυήθηκε στον ΟΗΕ την πλήρη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ είπε ότι και άλλα θεσμικά όργανα, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήδη στηρίζουν τις συνομιλίες σε πολύ συγκεκριμένους τομείς. «Εμείς ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα στηρίξουμε με όλα μας τα μέσα, όπως επίσης και μέσω του προϋπολογισμού, κατά τη στιγμή που αυτό θα είναι αναγκαίο» είπε.

Ανέφερε εξάλλου ότι η τελική απόφαση θα είναι απόφαση του κυρίαρχου λαού, καθώς όπως είπε, κανένας από έξω δεν μπορεί να διαδραματίσει πιο αποφασιστικό ρόλο.
Έιντε: Απομένει σκληρή δουλειά
Ο κ. Έιντε υπογράμμισε την βαθιά εκτίμησή του για τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του ίδιου του Προέδρου Σουλτς και των άλλων θεσμικών οργάνων. Η επίσκεψη του Προέδρου του ΕΚ, η ισχυρή στήριξη και η επαναβεβαίωση ότι, επιπροσθέτως της πολιτικής ενθάρρυνσης, η Ευρώπη θα στηρίξει τη διαδικασία με πρακτικά και οικονομικά μέσα, είναι ιδιαίτερα υποβοηθητικά για το έργο μας, είπε.

Ο κ. Έιντε ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμη εκκρεμή πολιτικά ζητήματα και ότι ο ίδιος δεν προτίθεται να κρύψει πως απομένει σκληρή δουλειά που πρέπει να γίνει κατά τους επόμενους μήνες.

Το Κυπριακό, πέρα από τοπικό πρόβλημα, είναι επίσης και Ευρωπαϊκό, καθώς «είναι το μόνο κράτος μέλος της ΕΕ που συμπεριλαμβάνεται στην ατζέντα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» λόγω της διαίρεσης, είπε. Συμπλήρωσε ότι πρόκειται περί ανωμαλίας, την οποία προσπαθούμε να διορθώσουμε.

Επανέλαβε εξάλλου ότι ο στόχος είναι μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία που θα είναι «πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις ευρωπαϊκές αρχές και με πλήρη ενσωμάτωση της εργασίας που έχει γίνει κατά τις περασμένες δεκαετίες για την οικοδόμηση της Ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης, δηλαδή το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, το Ευρώ» και άλλες πτυχές.Mε πληροφορίες από το sigmalive

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016, 03:55