Χρήση πλαστικών σφαιρών και δακρυγόνων έκανε η πολωνική αστυνομία για να διαλύσει ομάδες κουκουλοφόρων ακροδεξιών νεαρών, που έριξαν κροτίδες και πυρπόλησαν αυτοκίνητα, όταν η παρέλαση στο κέντρο της Βαρσοβίας για τον εορτασμό της ημέρας της ανεξαρτησίας της χώρας πήρε βίαιη τροπή.

Η πορεία αυτή οργανώνεται κάθε χρόνο, ωστόσο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά εξελίχθηκε σε συγκρούσεις στο κέντρο της πρωτεύουσας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές ξεκίνησαν ειρηνικά την πορεία, ωστόσο η βία ξέσπασε όταν μερικές δεκάδες κουκουλοφόροι νεαροί επιτέθηκαν εναντίον κατάληψης αριστεριστών. Η αστυνομία επενέβη, με τους κουκουλοφόρους να απαντούν πετώντας κροτίδες και πέτρες. Αρκετά αυτοκίνητα πήραν φωτιά. Επίσης, ερρίφθησαν κροτίδες κατά του κτηρίου της ρωσικής πρεσβείας, ενώ κάηκε, στην κεντρική πλατεία της πόλης, μία αψίδα στα χρώματα του ουράνιου τόξου με τεχνητά λουλούδια που συμβόλιζε την ανεκτικότητα. Πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν και 15 άνθρωποι συνελήφθησαν.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας εξέφρασε τη λύπη του για τα επεισόδια που σημειώθηκαν έξω από τη ρωσική πρεσβεία, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του Μάρτσιν Βοϊτσικόφσκι. «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τον χουλιγκανισμό» δήλωσε.

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης