Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας, Αλί Μπαμπατζάν, δήλωσε σήμερα ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών στο δικαστικό σύστημα της χώρας είναι ένας κρίσιμος παράγοντας ώστε η χώρα να επιτύχει τους μακροπρόθεσμους αναπτυξιακούς της στόχους, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια να τροποποιήσει το νομικό πλαίσιο και να ελέγξει το δικαστικό σώμα.

Ο Μπαμπατζάν, ο οποίος χειρίζεται οικονομικά ζητήματα και θεωρείται από διάφορους επενδυτές μια φωνή φίλα προσκείμενη στις επιχειρήσεις που υποστηρίζουν το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK), είπε ότι ο στόχος της Τουρκίας να φτάσει σ’ ένα μέσο εθνικό κατά κεφαλήν εισόδημα 25.000 δολαρίων θα καταστεί ανέφικτος αν οι επενδυτές, εγχώριοι και ξένοι, δεν μπορούν να εμπιστευτούν τα δικαστήρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το AK του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει καταθέσει στην τουρκική βουλή ένα σχέδιο νόμου, το οποίο δίνει στην κυβέρνηση μεγαλύτερο έλεγχο στο δικαστικό σώμα, ιδίως στις κρίσεις και τους διορισμούς δικαστών και εισαγγελέων, γεγονός που έχει θορυβήσει επενδυτές και Ευρωπαϊκή Ένωση, την ώρα που οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Άγκυρας με την ΕΕ βρίσκονται για άλλη μια φορά σε λεπτή φάση.

Οι αντίπαλοι του Ερντογάν χαρακτηρίζουν την πρόταση αυτή ως μια απόπειρα να «κουκουλωθεί» η πολιτικά οδυνηρή και επιζήμια έρευνα για ένα σκάνδαλο διαφθοράς που άρχισε τον περασμένο μήνα, με τη σύλληψη επιχειρηματιών που συνδέονται με το AK και συγγενών σημαντικών υπουργών.
Ο Ερντογάν, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει την έρευνα αυτή συνωμοσία εναντίον της κυβέρνησης, λέει ότι προέχει να μειωθεί η επιρροή του θρησκευτικού τάγματος ενός ιμάμη, ο οποίος ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τον οποίο κατηγορεί πως έχει διεισδύσει στο δικαστικό σώμα και στην αστυνομία, ώστε να επηρεάζει τις αποφάσεις του από το παρασκήνιο. Ο ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν ήταν στο παρελθόν σημαντικός σύμμαχος του Ερντογάν.

«Εάν δεν μπορούμε να κάνουμε έναν επενδυτή, εγχώριο ή ξένο, να πει: “εμπιστεύομαι το τουρκικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης”, τότε το εθνικό (κατά κεφαλήν) εισόδημα των 25.000 δολαρίων θα παραμείνει απλά ένα όνειρο» είπε ο Μπαμπατζάν αργά το βράδυ της Τετάρτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κράτος δικαίου, η «νομική ασφάλεια», όπως το έθεσε ο Μπαμπατζάν, αποτελεί «προαπαιτούμενο σε μια χώρα».

«Ξεκάθαροι, γραπτοί κανόνες, ισότητα ευκαιριών, ανταγωνισμός που λειτουργεί με βάση τους κανόνες. Αυτά είναι πολύ σημαντικά» ανέφερε.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης