Οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες χαρακτηρίζουν παράνομη την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία. Θεωρούν την Άγκυρα διεθνώς απομονωμένη.

Οι αποφάσεις του συνεδρίου των Σοσιαλδημοκρατών για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας κάνουν εκτενείς αναφορές στην τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Συρία. Η «επέμβαση» της Τουρκίας στη βόρεια Συρία καταδικάζεται ως «παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου». Εκτός αυτού, το πρόβλημα έγινε «πιο πολύπλοκο». Σύμφωνα με τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες, «η Τουρκία θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι απομονώνεται διεθνώς όλο και περισσότερο. Είναι ξεκάθαρο ότι λύση του Συριακού μόνο πολιτική μπορεί να είναι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το SPD απαιτεί από την  Άγκυρα «μια βιώσιμη εκεχειρία στη βορειοανατολική Συρία και τη διασφάλιση της προστασίας του άμαχου πληθυσμού». Η Τουρκία, η Ρωσία και η κυβέρνηση Άσαντ θα πρέπει να επιτρέπουν την «πλήρη πρόσβαση» ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή με τη συμμετοχή του ΟΗΕ. Με έμμεσο τρόπο το ψήφισμα καταδικάζει τα σχέδια της Άγκυρας για αναγκαστική μετεγκατάσταση Σύρων από την Τουρκία στη βόρεια Συρία: «Η επιστροφή προσφύγων θα πρέπει να πραγματοποιείται οικειοθελώς και με βάση των κριτηρίων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες» επισημαίνει η απόφαση του συνεδρίου.

Το Βερολίνο θα πρέπει σύμφωνα με τους Σοσιαλδημοκράτες να «εμβαθύνει τον διάλογο» με την Άγκυρα, προκειμένου «να διασαφηνίσει την κριτική στάση (της Γερμανίας) για τους χειρισμούς της (Τουρκίας) στη Συρία και για να υπογραμμίσει τις (γερμανικές) προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθεί μια συνεννόηση στο εσωτερικό της Τουρκίας, και σε σχέση με τους Κούρδους». Παράλληλα, αναγνωρίζεται στην απόφαση του συνεδρίου η προσφορά της Άγκυρας σε ό,τι αφορά στην υποδοχή 3,5 εκατ. προσφύγων από τη Συρία. 

Πηγή: Deutsche Welle

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης