Παρά την προληπτική αναστολή των εμβολιασμών με το σκεύασμα της Johnson & Johnson στις ΗΠΑ και την καθυστέρηση της έναρξης της αποστολής του εμβολίου στην Ευρώπη, ο αρμόδιος για θέματα Υγείας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και λοιμωξιολόγος, Καρλ Λάουτερμπαχ, εκτιμά ότι θα χορηγηθεί σύντομα στη Γερμανία.

«Δεν νομίζω ότι αποτελεί μόνιμο πλήγμα η προληπτική αναστολή του εμβολίου της Johnson & Johnson στις ΗΠΑ. Οι θρομβοεμβολές ήταν αναμενόμενες και στην περίπτωση του εμβολίου της εταιρείας αυτής. Οι επιπλοκές είναι τόσο σπάνιες, ώστε η χορήγηση του εμβολίου θα ξαναρχίσει μετά από λίγο στις Ηνωμένες Πολιτείες και το ίδιο θα γίνει και στην Ευρώπη. Και στο σημείο αυτό, θα πρέπει πιθανώς να ξανασκεφτούμε αν θα χρησιμοποιήσουμε το εμβόλιο και σε άτομα άνω των 60 ετών» δήλωσε σήμερα στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk) ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός και καθηγητής Λοιμωξιολογίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Johnson & Johnson ανέβαλε την κυκλοφορία του φαρμάκου στην Ευρώπη την Τρίτη, λόγω αναφορών για θρομβοεμβολές μετά τον εμβολιασμό. Οι αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες είχαν προηγουμένως συστήσει προσωρινή αναστολή των εμβολιασμών στη χώρα αφού καταγράφηκαν έξι τέτοιες περιπτώσεις.

Επίσης, ο Λάουτερμπαχ επέκρινε ως ανεπαρκή τα μέτρα που αποφασίστηκαν στο ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο την Τρίτη για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού σε podcast της εφημερίδας «Koelner Stadt-Anzeiger».

«Η απόφαση να γίνεται ένα υποχρεωτικό διαγνωστικό τεστ στις επιχειρήσεις την εβδομάδα στους εργαζόμενους είναι το ελάχιστο από αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε. Ο κανονισμός αυτός δεν είναι αρκετός για να θέσουμε υπό έλεγχο τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού. Θεωρώ ορθότερο να γίνονται δύο διαγνωστικά τεστ την εβδομάδα. Πάντως το υποχρεωτικό τεστ στις επιχειρήσεις έρχεται μάλλον πολύ αργά. Τα λόμπι ασφαλώς έπαιξαν τον ρόλο τους σε αυτό το θέμα» τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά την επίδραση του νυχτερινού περιορισμού εξόδων σε περιοχές ή αστικά κέντρα με συχνότητα κρουσμάτων άνω των 100 την εβδομάδα, ο Λάουτερμπαχ είπε: «Ο περιορισμός εξόδου θα έχει σίγουρα θετικό αντίκτυπο, επειδή ο αριθμός των ατόμων που βγαίνουν το βράδυ θα είναι χαμηλότερος και οι συναντήσεις ενώ ξεκινούν έξω καταλήγουν τελικά σε εσωτερικούς χώρους. Αλλά δεν πρέπει να υπερεκτιμούμε το μέτρο αυτό. Από μόνο του δεν θα είναι αρκετό για τη σταθεροποίηση της κατάστασης της πανδημίας».

Τέλος επέκρινε τον πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος: «Θα συνιστούσα στον Άρμιν Λάσετ να δράσει αμέσως. Δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε. Αυτά που έχουν πλέον αποφασιστεί θα έπρεπε να είχαν αποφασιστεί πριν από πέντε εβδομάδες. Οι πολίτες περιμένουν επιτέλους να εφαρμοστούν τα μέτρα τα οποία θα τους προστατεύσουν» είπε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

Πηγή: Deutschlandfunk, Koelner Stadt-Anzeiger

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης