Όπως αναμενόταν, το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας πέρασε ένα πακέτο συνταγματικών μεταρρυθμίσεων οι οποίες σύμφωνα με ειδήμονες σε νομικά ζητήματα αποτελούν ύβρη προς τη δημοκρατία. Το Βερολίνο, οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον εξέφρασαν την ανησυχία τους, όμως – όπως όλα δείχνουν – η Βουδαπέστη παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της.

Όπως υποστηρίζει σε άρθρο του το «Spiegel» ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, έχει διευρύνει ανησυχητικά τις εξουσίες του. «Οι μεταρρυθμίσεις που πέρασαν αποδυναμώνουν το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας, τον τελευταίο υπερασπιστή του συνταγματικού κράτους της Ουγγαρίας και περιορίζουν την ανεξαρτησία ολόκληρου του δικαστικού κλάδου. Με άλλα λόγια, μια χώρα στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης απομακρύνεται από τις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ευνομίας», αναφέρει μεταξύ άλλων το περιοδικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ουγγρικές οργανώσεις πολιτικών δικαιωμάτων και κόμματα της αντιπολίτευσης επί εβδομάδες διαμαρτύρονταν κατά των αλλαγών στο σύνταγμα, ενώ χιλιάδες κόσμου μετείχαν σε διαδηλώσεις μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου στη Βουδαπέστη το Σάββατο. Το γεγονός ότι οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις πράγματι αντιπροσωπεύουν μια σοβαρή απόκλιση από τις Αρχές της φιλελεύθερης δημοκρατίας και των πολιτικών δικαιωμάτων είναι μια άποψη την οποία ενστερνίζονται η αντιπολίτευση, τα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων και ειδήμονες σε νομικά ζητήματα», όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό.

Ανάμεσα στις πλέον αμφιλεγόμενες πλευρές της μεταρρύθμισης είναι σοβαροί περιορισμοί της εξουσίας του συνταγματικού δικαστηρίου της χώρας. «Όλες οι αποφάσεις του δικαστηρίου πριν από την ημερομηνία κατά την οποία ψηφίστηκε το νέο Σύνταγμα της χώρας, το 2012, θα ακυρωθούν», τονίζει το Spiegel προσθέτοντας ότι και η ελευθερία της έκφρασης πλήττεται βάναυσα «όταν βλάπτει αυτό που ασαφώς ορίζεται ως «αξιοπρέπεια της Ουγγαρίας».

Οι φοιτητές θα υποχρεούνται να παραμένουν και να εργάζονται στην Ουγγαρία για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μετά την απόκτηση πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών, αλλιώς να πληρώνουν δίδακτρα – μέτρο που έχει σαν στόχο να μειώσει την «αιμορραγία μορφωμένων νέων». Κυρίως, όμως, «οι μεταρρυθμίσεις ενσωματώνουν στο Σύνταγμα ορισμένους νόμους που στο παρελθόν είχαν ανατραπεί και είχαν χαρακτηριστεί αντισυνταγματικοί από το ανώτατο δικαστήριο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ των πιο αντιδημοκρατικών διατάξεων περιλαμβάνεται η απαγόρευση παρουσίας αστέγων σε δημόσιους χώρους και ο αποκλεισμός των ανύπαντρων ζευγαριών χωρίς παιδιά από τον επίσημο κρατικό ορισμό της οικογένειας», καταλήγει το περιοδικό.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης